Mit tud a magnézium?

Az ásványi anyagok hasznosak a szervezetünknek, és mindegyik másért fontos! A magnézium többek között az izmok és a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen, de még sok mást is megtudhatsz róla!

Általában erről az ásványi anyagról ritkán hallunk, én a terhességem során találkoztam a nevével rendszeresen, hiszen a várandósság alatt kiegészítésként magnézium szedését javasolják az orvosok a görcsök enyhítésére, megszüntetésére. Nézzük meg, e mellett mire is való szervezetünkben a magnézium!

A magnézium szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, az izmaink összehúzódásában, a csontok fejlődésében, enzimeket aktivál, illetve a fehérje- és a DNS-szintézisben is részt vesz.

Elsődleges forrásai a teljes kiőrlésű gabonák (például búza, zab, rizs) és az azokból készült termékek (például lisztek, korpa, pelyhek, kenyérfélék), egyes zöldségek (spenót, sóska), a banán, a hüvelyesek (szárazbab, szójabab, lencse) és a diófélék (dió, mandula), olajos magvak (tökmag, napraforgómag), mák. Ezeket rendszeresen fogyasztva, a kiegyensúlyozott étrendbe illesztve a magnéziumhiányból adódó állapotok, tünetek elkerülhetőek.

Forrás: Rodler, I: Új tápanyagtáblázat, Medicina 2006. Budapest

Ismerkedj meg a C-vitaminnal >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!