Mit nyerünk a vízen túl?

A megfelelő folyadékfogyasztás nemcsak szervezetünk hidratációját biztosítja, hanem hozzájárul a vitamin, az ásványi anyag- és egyéb tápanyagszükségletünk kielégítéséhez is.

Korábbi cikkeinkben írtunk már a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás jelentőségéről, illetve a változatos folyadékválogatás adta lehetőségekről. Most nézzük meg, hogy italainkból mi mindenhez jut még a szervezetünk a vízen túl!

A folyadékfogyasztás bónuszai

  • Energia – a gyümölcslevek, a hagyományos, cukorral ízesített üdítőitalok a vízzel ellentétben nem nullkalóriásak. Testsúlycsökkentés idején esetén erre mindenképpen figyelnünk kell. Ugyanakkor nincsenek kevesen azok sem, akik növelni szeretnék, vagy akiknek növelniük kell a napi energiabevitelüket. Mivel a gyümölcslevek, üdítőitalok dl-ként átlagosan kb 20-45 kalóriát tartalmaznak – természetesen a megfelelő étrend mellett – kiválóan alkalmasak a napi energiabevitel növelésére anélkül, hogy pl. az adott esetben étvágytalan vagy többet enni nem bíró rászorulónak erőszakot kellene vennie magán.
  • Élelmi rostok – a bélrendszerünk optimális működését segítő élelmi rostokat tartalmaznak a változatos zöldség- és gyümölcslevek. Ha pl. székrekedéssel küzdünk, így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen a panaszok enyhítésének eszközei a megfelelő folyadék- és élelmirost-bevitel.
  • Vitaminok és ásványi anyagok – a gyümölcslevek tartalmaznak természetes eredetű vitaminokat és ásványi anyagokat, de akadnak ma már vitaminnal (pl. C-vitamin) és ásványi anyagokkal (pl. kalcium) dúsított termékek is az üzletek polcain. Természetes ásványianyag-forrásaink az ásványvizek, amelyek jellemzően nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot tartalmaznak. A kalciummal dúsított italok pl. kiváló szolgálatot tesznek a tejfehérje allergiával élők vagy a fokozott kalcium igényűek, pl. várandós ill. szoptatós kismamák étrendjében. A nyári időszakban vagy izzadással járó tevékenység (pl. sport, nehéz fizikai munka) során különösen fontos az ásványi anyagok, különösen a nátrium (só) pótlása, hiszen ekkor a párolgással nemcsak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszt szervezetünk.

Ha úgy érezzük, hogy nem teszünk eleget a folyadékfogyasztási ajánlásnak, legyünk tudatosabbak e téren, higgyük el, szervezetünk nagyon hálás lesz érte!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...