Mit igyon a gyerek?

Amellett, hogy odafigyelünk arra, mit eszik gyermekünk, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékra is fektessünk hangsúlyt. Íme, dietetikusunk tanácsai!

Felnőttként nagyjából tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi folyadékot kellene fogyasztanunk naponta. Kisgyermekeknél az alábbi mennyiségeket tekinthetjük irányadónak: 6-12 hónapos korig 1,2-1,3 liter/nap, 1-4 éves korig 1,1-1,8 liter/nap, 4-10 éves korig 1,8-2,5 liter/nap.

A csecsemők, kisgyermekek szervezetében a víz aránya magasabb, mint a felnőttekében, ezért könnyebben kiszáradhatnak, kiemelten fontos, hogy elegendő folyadékhoz jussanak, egyenletesen elosztva a nap során. Szomjúságérzetük még nem kialakult, illetve nem feltétlenül tudják még kifejezni – ezért gyakran kínáljuk kisgyermekünket innivalóval.

Míg csecsemőnk szopik, nincs értelme azon gondolkozni, hogy vajon eleget iszik-e, ám a hozzátáplálással párhuzamosan megkezdhetjük az anyatejen kívüli folyadékok kínálását is.

Csakúgy, mint felnőttek esetében is, személy szerint azt gondolom, hogy a legmegfelelőbb folyadék a víz. Ez lehet kicsiknél forralt csapvíz, nagyobb gyerekeknél, megfelelő minőségű víz esetén sima csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, babavíz – kinek-kinek habitusa szerint. Ahogy egyre szélesebb ízvilágot ismer gyermekünk, bátran préseljünk neki friss gyümölcs- vagy zöldségleveket, amelyeket vízzel hígítva is adhatunk. Ha nincs jele tejfehérje-allergiának, egy-hároméves kortól adhatunk joghurttal, tejjel készült turmixokat, vagy a mostanában oly divatos smoothie-kat.

Mangó lassi

Tradícionális indiai frissítő ital, melynek léteznek édes és sós változatai. Az előbbiekbe jellemzően valamilyen gyümölcs (sokszor mangó) is kerül, az utóbbiakat pedig sóval, ...

Ayran házilag

A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően ...

Eper-málna smoothie

Smoothie = gyümölcsturmix, igazi vitaminbomba. Létezik tejes és tejmentes változata is, különböző gyümölcs-, zöldségkombókkal. Egészséges reggeli, tízórai vagy uzsonna. Cukor ...

Petrezselymes kivi

Télen vitaminbomba, nyáron frissítő. Segal Viktor nemrég megjelent könyvében bukkantam erre a meghökkentő párosra. Kedvencem lett.

Rózsalekváros lasszi

A mangó lasszit nagyon szeretem, de eszembe jutott, hogy rózsásat is lehetne, persze találtam is receptet. Íme, ilyen egyszerű!

Zöldcitromos barack lassi

Igen prózai a történet. Mangó helyett barack volt otthon, és szerettünk volna valamit hörpölgetni. Így mangó lassi  helyett, barackkal csináltuk. Igazán egészséges (friss ...

Zabtejes gyümölcsshake

Ez nem egy nagy szaktudást igénylő recept, kicsit röstellem is, de akkor is finom, így úgy döntöttem, felkerül. Nagy melegben igazán jól tud esni. Mi elsősorban tej nélkül fogyasztjuk.

Mézes répaturmix

Ami mindig van itthon: répa és joghurt. Mivel a mai nap sok elfoglaltsággal telt, ennél több időt nem tudtam rászánni az ebédre. Mégis kiadós és finom volt.

Ezek külön édesítése szerintem nem szükséges, a megfelelő zöldség-gyümölcs összeválogatásávalis elérhetjük az édes ízt, és ne felejtsük el, hogy kisgyermekünk (még) nem feltétlenül igényli az édes ízvilágot, hagyjuk, hogy megtapasztalja, megszeresse az alapanyagok saját ízét. A zöldségeket, gyümölcsöket természetesen mindig alaposan mossuk meg felhasználás előtt! Édesítésre egyéves kor fölött használhatunk mézet.

Nem tartom szükségesnek, hogy kisgyermekünket bolti, hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitallal itassuk, ha mégis sor kerül rá, válasszuk a 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsleveket. Szénsavas üdítőitalokat semmiképpen ne adjunk gyermekünknek.

Étrend-tippek fogszuvasodás ellen >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...