Ahogy beköszönt a jó idő, mindenki igyekszik egyre több időt tölteni a szabadban. Hétvégente kirándulunk a gyerekkel, barátokkal, ücsörgünk a parkokban – szinte bárhol, ahol egy talpalatnyi zöldet találunk –, és ilyenkor általában jól meg is éhezünk.
Újra divatba jött a piknikezés, ezért összegyűjtöttünk nektek néhány olyan receptet, amelyek egyszerűek, finomak, könnyen elkészíthetőek, hidegen-melegen is tálalhatóak, és jól szállíthatóak. Vagyis ideálisak egy remek ebédhez a szabadban.
Saláták:
Célszerű nem joghurtos vagy majonézes alapú salátaönteteket választani – illetve semmi olyat, ami könnyen romlik, a 30 fokos hőségben –, hacsak nem hűtőtáskában tároljuk. Érdemes inkább ecetes, balzsamecetes szószokkal variálni. Sőt, ha tehetjük külön dobozban szállítsuk a salátát és az öntetet, amelyet csak fogyasztás előtt öntsünk a zöldség- vagy gyümölcssalátára.
Szendvicsek és calzonék:
Ha időnk engedi, készítsünk hideg vagy meleg szendvicseket, calzonékat. Ezek hidegen is nagyon finomak és laktatóak, és akár tálalhatunk melléjük a már említett salátákból is. Könnyen csomagolhatóak, és szállítás után is esztétikusak maradnak.
Péksütemények:
A legegyszerűbb dolgunk azonban a péksüteményekkel, kelt tésztákkal, pogácsákkal lehet, hiszen laktatóak, és szinte bármiben tárolhatjuk őket. Illetve nem kell azonnal elfogyasztani.
Tapasok, mártogatósok:
Készíthetünk előre mártogatós tapasokat, tortillákat, házi chipseket, de felvághatunk falatnyi darabokra zöldségeket is. Készítsünk hozzá különböző mártásokat. Ezeket is mindenképp csomagoljuk külön-külön, és itt is ügyeljünk arra, hogy hány fokon tároljuk.
Az ételek mellett azonban ne feledkezzünk meg az italokról sem. Nincs is jobb a nyári hőségben egy finom jeges teánál vagy limonádénál.
Mindkettőt ízesíthetjük mézzel, citrommal, gyömbérrel, sőt levendulával is. Sajnos a friss levendulára még várnunk kell egy keveset, de szárított formában is kellemes ízt ad az üdítőnek. Ezeket szállíthatjuk kulacsban vagy akár a napjainkban újra oly divatos csatos üvegben is.