Mielőtt bárki félreértené a címet, nem tócsni-, azaz lepcsánkaversenyről tudósítok, csak elárulom, némi változtatással hogyan készítem unokáim sok kedvence közül az egyiket, a nagyon egyszerű és ízletes krumplis lepényt.
Hamarosan kezdődik az újkrumpli szezonja (aranyárban már láttam is a zöldségesnél), itt az ideje a tavalyi maradék hasznosításának. A pincéből, kamrából előkerülő, kicsit már fonnyadtas darabok remek alapanyagai a tócsninak. Nem is kell bele még tojás sem, hiszen a keményítő nem engedi, hogy alkotóelemeire hulljon a massza. Nem egy bonyolult, szofisztikált étel, ennek ellenére nehezen veselkedem a sütésének, mert ha nekiesik a család apraja-nagyja, a százas számhoz közelít a kisütött lepények száma. Na, jó, néha jut belőle másnapra is, az iskolai tízórais csomagba. A krumplis ételek ugyan frissen az igaziak, de nálunk a tócsni, ha marad belőle, még hidegen is kelendő.
Még több tócsnireceptet itt találsz
Arról már esett szó, hogy akár a legtöbb nevű étel címére is pályázhatna a tócsni, hiszen a NoSalty olvasóinak segítségével több mint 70 elnevezését sikerült összegyűjtenünk.
A sok-sok receptből az is kiderült, hogy a krumplin kívül a belevalók körét még jócskán lehet bővíteni. Így még változatosabb ízeket lehet kreálni, és az sem utolsó szempont, hogy ez a megoldás egybevág azzal az ideámmal – mondhatnám vesszőparipának, de akár mániának is –, hogy minél több zöldséget egyenek a gyerekek. Mivel a színes gombócaimnál már bevált, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a tócsnit is feldúsítom mindenféle zöldségekkel. Az alapkeveréket – ami reszelt, nyers krumpli némi liszttel, borsikafűvel, apróra vágott hagymával vagy snidlinggel és petrezselyemzölddel – egyszer karalábéval, másszor cukkinival, legközelebb tökkel, brokkolival, zellerrel vagy felaprított, jó maréknyi spenóttal még kiegészítem.
Mit mondjak, soha nem kellett senkit unszolni, hogy legalább kóstolja meg! A nevek pedig külön mulatságot jelentenek unokáimnak, mert mindig megkérdezik: „Nagyi, most mi lesz a neve a tócsninak?” Ezek a kedvenceik: bandurák, bramborák, cicedli, cicege, derrentyű, enge-menge, krumplibaba, krumpliplacki, lapcsinka, lapotyka, lepkepotyi, macok, macskanadrág, pacsni, szisznyi.
Mari nagyi