Mindennapi kenyerünk

Az otthoni kenyérsütés reneszánszát éli, te se maradj ki! Ha nincs kenyérsütő géped, ne búslakodj, kapd elő a dagasztótálad, és tarts velünk! S hogy mi a jutalmad? Azt mindjárt eláruljuk!

Francia kenyér

Palócprovence receptje alapján sütöttem. Finom pihe-puha kenyérbél, aranybarna, omlós héjban.

Miért vágj bele?

  • Mert a bolti kenyerek egyre silányabb minőségűek.
  • Mert a házilag készített kenyér egészségesebb, és tudod, mi van benne. (Tartósítószer és adalékanyagok biztos nincsenek.)
  • Mert kedvedre variálhatod a kenyér ízét.
  • Mert lenyűgözheted vele a családot, a barátaidat.
  • Mert kenyeret sütni jó, és a házi pékek jutalma sem marad el: a ropogós héjú, pihepuha, lyukacsos belsejű kenyér.

Kenyérreceptek itt >>

Tönkölykenyér és zsemle

Életmódot váltottam és szükségem volt egy tönkölykenyér receptre. Egy hasonlót találtam egy német oldalon, és azt egy kicsit tovább fejlesztettem. Mi már fél éve csak ezt esszük ...

Görög olívabogyós kenyér

Nagyon szeretem a mediterrán ételeket, a fűszerek párosításai miatt. Szeretem azt is, ha egy sima kelt tésztába valamilyen fűszer kerül, nem is beszélve a fekete olívabogyóról, és a ...

Kezdj a legegyszerűebbel!

Első kenyerünknek ne különlegeset válasszunk! A sima házi, fehér kenyér készítésével szerezhetünk némi gyakorlatot, belekóstolhatunk a kenyérsütés ízébe, és nagy valószínűséggel a várva várt sikerélmény sem marad el.

Ha már belejöttünk, bátran kísérletezzünk a különféle lisztekkel, fűszerezéssel, ízesítésekkel, magvak hozzáadásával, és játsszunk a kenyérformákkal.

Kenyérreceptek itt >>

Norvég reformkenyér

Azon gondolkodom, hogy miért az a reform, ami ősi? De hát ilyen világot élünk. Kiszakítottak minket a természetből, hogy aztán magunk újrafelfedezve azt, megpróbáljunk visszakapaszkodni ...

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

Ír szódás kenyér

Március 17-e Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe. Szt. Patrik 387 körül született Britanniában és 461. március 17-én halálozott el. 16 éves korában ír ...

Joghurtos Graham-kenyér

Semmi sztori, csak úgy saját tapasztalataim és próbálkozásaim alapján nekem így vált be legjobban a Graham-lisztes kenyér. Így elkészítve nem lesz sűrű, hanem könnyű és rugalmas ...

A hozzávalókról

Alapesetben ezekre lesz szükségünk: liszt, víz, élesztő, só.

  1. A BL80-as jelzésű, kimondottan kenyérsütéshez kapható liszten kívül, használhatunk még az egészségesebb kenyerekhez (bizonyos arányban) teljes kiőrlésű lisztet, tönkölybúzalisztet, graham-lisztet, rozslisztet stb. Az alacsonyabb sikértartalmú lisztek esetén érdemes pluszsikér hozzáadásával biztosítani, hogy a kenyerünk magas és levegős legyen.
  2. A folyadék lehet víz vagy különféle tejtermékek (kefír, joghurt, aludttej), szükséges mennyiségük a liszt minőségétől függ.
  3. Egyszerűbb esetben élesztővel dolgozunk, lehetőleg frissel, ha nosztalgikus ízekre vágyunk, készítsünk kovászos kenyeret!
  4. A sóval óvatosan bánjunk (ha túl sokat adagolunk, akadályozza a kelést), általános szabályként elmodható, hogy a liszt mennyiségének 2%-a legyen, azaz 1 kg liszthez kb. 2 dkg sót adjunk.

Kenyértárolási tippek itt >>

Focaccia 4.

Olaszországban járva az egyik helyi pékségben ettem először életemben Focacciát paradicsommal és ruccolával. Ez a három így együtt isteni kombináció! Hazaérkezésünk után ...

Kemencében sült házikenyér

Jól ki kell dolgozni, dagasztani a tésztát, és csak akkor tegyük a sütőbe vagy a kemencébe, ha a szakajtóban megkelt. Vigyázzunk, hogy  túl se kelesszük, mert akkor nem lesz magas a ...

Minden kenyér álma: ropogós héj...

és persze minden kenyérsütőé. Amitől ropogósabb lesz a kenyerünk héja:

  • Gőzös sütőtér, ehhez tegyünk a sütő aljára hőálló tálkában vizet.
  • Magas hőfokon (200 fok) kezdjük a sütést, az erős lángtól kérget kap a kenyér, majd 20 perc elteltével mérsékeljük a hőt.
  • A kovászos kenyereknek eleve vastagabb és ropogósabb a héjuk, ahogy a vízzel készült kenyereknek is.

Ha mégis veszed, itt tedd >>

A rovat további cikkei >>

Gréta, gyors tészta az apartmanban >>

Hasznos, olcsó tippek tároláshoz >>

Kedvenc NoSalty-s receptjeitek >

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...