Minden, amit a kalóriákról tudni kell

Egy darab közepes banán kb. 100 kcal. Eddig rendben is van, de mit jelent ez? És miért számít?

A sikeres testsúlycsökkenés egyik alappillére a megfelelő kalóriabevitel. De mik is ezek a kalóriák, és miért fontosak? Nézzük át gyorsan az alapvető tudnivalókat!

Olvasd el!

Az örök kérdés: hány kalóriára van szükségem?

  • A kalória (cal) az energia mértékegysége, egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét 1 °C-kal emeli meg. Amit a táplálkozástudományban és a hétköznapi életben az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használunk, az a kilókalória (kcal), de gyakran csak kalóriaként emlegetjük.
  • A szervezetünk alapvető működéséhez, és a fizikai tevékenységekhez energiára van szükségünk. Ha több kalóriát viszünk a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van, az zsírként fog elraktározódni, és hízni fogunk, ha kevesebb a kalória a szükségesnél, akkor a testünk zsírtartalékai kerülnek felhasználásra és fogyás lesz az eredmény.
  • Minden ember kalóriaszükséglete más, többek között függ a nemtől, az életkortól, az egészségi állapottól és a fizikai aktivitástól is. Ehhez elsőként is ki kell számítani az alap- vagy nyugalmi anyagcserénket (a Harris-Benedict-féle képlettel), amelyet alapanyagcsere-kalkulátorunk segítségével azonnal meg is tehettek, csak kattintsatok a képre!
Számold ki alapanyagcserédet kalkulátorunkkal!

  • Ahhoz azonban, hogy kiszámítsuk a teljes napi energiaszükségletünket, figyelembe kell venni a napi fizikai aktivitásunkat - könnyű- vagy nehéz fizikai munkát végzünk illetve szabadidőnket aktívan töltjük-e. A különféle intenzitású aktivitások energiaigényét „faktoros módszerrel” szokás becsülni - az egyes aktivitási szintekhez különböző állandók tartoznak. De most nem kell ennél jobban belemélyedni, hiszen az alábbi képre kattintva napi energiaszükségleteteket is ki tudjátok számolni kalkulátorunkkal!
A napi energiaszükségletedet számítsd ki kalkulátorunkkal!

  • A Harris-Benedict-féle képlet azonban nem minden esetben 100%-os pontosságú, ennek egyik oka genetikai tényezőkre vezethető vissza, ráadásul a fizikai aktivitást hajlamosak vagyunk túlbecsülni. Kiindulási pontként mégis érdemes használni a fenti kalkulációt, a napi kalóriaszükséglet kiszámolásával könnyebb elindulni a tervezett súlynövekedés vagy súlycsökkentés felé. Amire mindenképpen figyelni kell testsúlycsökkentés idején is, hogy a nyugalmi alapanyagcsere értékünk alá ne menjen az energiabevitelünk.
  • Súlycsökkentésnél az ajánlott heti fogyás 0,5-1 kg. 1 kilogramm testzsír kb. 7000 kcal energiát tartalmaz, ebből visszaszámolva, ha hetente fél kg-t szeretnénk fogyni, a napi energiabevitelünket 500 kcal-val kell csökkenteni.
  • A fizikai tevékenység, a sport energiát igényel, minél aktívabban mozgunk, annál több kalóriát égetünk el. Sőt, minél izmosabbak vagyunk, annál gyorsabb az anyagcserénk, vagyis a testünk több kalóriát használ fel nyugalmi állapotban is.

Miből jönnek a kalóriák?

  • Energiaforrásaink az ún. makrotápanyagok: a fehérje, a szénhidrát és a zsír.
  • 1 gramm szénhidrát ~4 kalóriát tartalmaz, ugyanannyit, mint 1 gramm fehérje, míg a zsír több, mint a dupláját ~9 kalóriát.
  • Fogyókúrázókban gyakran felmerül, hogy számít-e miből viszik be a számukra előírt kalóriát. Természetesen igen, érdemes kerülni az üres kalóriákat, nem mindegy, hogy adott kalóriamennyiség pl. fagyiból vagy gyümölcsből származik.

Olvasd el!

Ezért írj étrendi naplót!

  • A napi kalóriabevitelünket nyomon követhetjük, ha étkezési naplót vezetünk, amibe mindent feljegyzünk (mennyiségekkel együtt), amit elfogyasztottunk, majd kalóriatáblázatból kikeressük az adott élelmiszer kalóriatartalmát,vagy leolvassuk a termék csomagolásáról. Ennél azért jóval egyszerűbbek a neten található kalóriaszámlálók, amelyekbe csak be kell írni, hogy mit és mennyit ettünk-ittunk, és az oldal kikalkulálja számunkra.

(via)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...