Miért tartós a fokhagymás lehelet?

Sokan imádjuk a fokhagymát, de fogyasztása után nemcsak a vámpírokat, hanem sajnos minden olyan embert elriasztunk, aki másfél méteres körzetünkbe lép. Mi okozza ezt?

Miért is olyan átütő és hosszan tartó a fokhagyma illata? Miért érezzük még másnap is a leheletünkben vagy épp a bőrünkön? Az alábbi videó megadja a válaszokat.

Mikor felvágjuk vagy összetörjük, a zöldség egy allicin nevű kémiai elemet bocsát ki, amely négy másik vegyületre bomlik le. Ezek közül a legerősebb az allil-metil-szulfid (AMS), amely nagyon lassan bomlik le a szervezetünkben. Ő felelős nemcsak a hosszan tartó bűzös leheletért, hanem a véráramba bekerülve akár a verejték és a bőr szagát is befolyásolhatja.

Persze amint testünk feldolgozta ezt a vegyületet, a szag már el is múlik, viszont ez a folyamat egyes embereknél elég lassú lehet, akár 48 órával a fokhagyma fogyasztása után is kifejtheti hatását.

Nincs tökéletes ellenszer, ám léteznek anekdoták, melyek elég hatékony megoldást ígérnek a problémánkra. A tej, a citrusfélék, illetve a petrezselyem ellensúlyozhatja a kellemetlen bukét, és a ludas vegyület feloldódását is gyorsíthatja.

Az allicin azonban nemcsak kellemetlenül befolyásolhatja életünket. A társasági életben okozott hátrányt az egészségügyi előnyeivel kompenzálja. A fokhagyma felvágása vagy zúzása után megszülető allicin erős gomba- és baktériumpusztító, és ekképp hozzájárul szervezetünk helyes egyensúlyának megőrzéséhez.

(via NPR)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...