A múlt héten a hajdináról írtam pár szót, ismerjük meg most „testvérét", a quinoát (ejtsd: kinoa). A hajdinához hasonlóan a Dél-Amerikából származó quinoát is álgabonának tekinthetjük, mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék családjába tartozik, mint pl. a búza vagy a rizs. Itthon egészség- illetve bioboltokban kapható, és bár az ára sajnos magas, érdemes néha-néha kipróbálni.
Tápértékét tekintve energiatartalma hasonló a gabonákéhoz (368 kcal/100 g), de különlegessége, hogy míg szénhidráttartalma alacsonyabb, értékes fehérje- és zsírtartalma magasabb gabonatársainál (fehérjetartalma mintegy kétszerese a rizsnek). Ezért jól alkalmazható meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Gluténmentes növényi alapanyag, így segíthet a cöliákiások étrendjének változatossá tételében is. Magas élelmirost-tartalma szintén kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.
A rizshez hasonlóan 1,5-2-szeres vízben főzve/párolva készíthetjük el, fogyaszthatjuk köretként, salátákban, töltött, rakott zöldségekben. Összegyűjtöttem most nektek 10 db quinoás receptet, merítsetek belőlük ötletet!
-
1.
Wokban sült zöldség rákkal és quinoával
-
2.
Spenótos quinoával töltött csirkecombok
-
3.
Zöldségragu citromos quinoával kókusztejjel
-
4.
Pirított édesburgonya-quinoa saláta kecskesajttal és avokádóval
-
5.
Quinoás májjal töltött pulykamell
-
6.
Paradicsomos quinoa
-
7.
Csicseriborsós casserole
-
8.
Sajtos quinoa
-
9.
Quinoa saláta olívabogyóval
-
10.
Pikáns quinoa csicseriborsóval