Miért éppen pörkölt?

Jó, azt mind tudjuk, hogy a pörkölt az abszolút magyar étel. De, tudjuk, hogy miért? Hogyan lett ez a nagyszerű étel a magyar gasztronómia királya? Tartsátok a fületeket: megsúgjuk!

Szüreti kakaspaprikás

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a ...

Volt egyszer egy vadkelet

Ahonnan érkeztünk. Hogy a banda többi részét hol hagytuk el, és hol jártunk korábban, abba most nem mennék bele, vitáznak erről már néhány száz éve nagyon okos emberek, és nekik sem sikerült eldönteniük. Lényeg, hogy jöttünk, és hoztuk a mi pörköltünket. Bezony, bezony. Vöröshagyma még nem volt hozzá, a pirospaprikára is kellett várni pár száz évet, de a módszer, a darabokra vágott hús, nagy lángon való odapörkölése, az átjött velünk a Vereckei-hágón. Meg is maradt, mert sokáig nem voltak olyan körülményeink, hogy a szakácsművészetünket fejlesztgessük. Mire a középkorra lett konyhánk (egyben nappali is, figyelitek, milyen korán felfedeztük az amerikai konyha kínálta lehetőségeket?) annyira megszerettük, hogy a szegényebb népréteg el sem tudta nélküle képzelni az ünnepnapjait.

Takarékos almás csemegék >>

Marhalábszár pörkölt

Nálunk, a Dél-Alföldön igen közkedvelt étel.Nagyobb összejöveteleket el sem lehet képzelni nélküle. Igaz, hogy olyankor nagy adagban, bográcsban készül. Az én pörköltemben nincs ...

Marhapörkölt 1.

Jó magyar ember szereti a pörköltet. Én magam jópár fajta pörköltet készítettem már el. Ez a pörkölt, kísérleteim egyik szellemi terméke, ami igazán sikeresnek mondható. Az alap ...

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Politika a konyhában

Aztán eljött a történelmi pillanat: az Újvilágból, kis kerülővel, a Balkán felől, megérkezett a paprika, vagy, ahogy akkoriban hívták, a törökbors. Az 1700-as évekre pedig bemászott a pörköltes kondérokba, és ott is maradt mindörökre. Továbbra is a szegények ünnepi eledele volt, hiszen elkészítése még konyhát sem igényelt. Nem véletlen, hogy a puszták jampecei, az örök vándor magyar cowboyok, a gulyások, előszeretettel készítették a hónapokig tartó terelések alatt. Így, amikor a 19. század elején Európa minden népe öntudatára ébredt, és be akarta bizonyítani, hogy ő bizony különb, mint a mellette élő, a mi politikusaink úgy döntöttek, hogy a mi kondérunkban márpedig pörkölt vagy paprikás vagy gulyás fog főni. Mindegy melyik, külföldön úgyis összekeverik.

Őszindító egészségturmixok >>

Csülökpörkölt

A hentesnél szinte megszólított ez a nagyon szép sovány csülök, ami nem sokat várakozott a mélyhűtömben, elég gyorsan sort kerítettem ennek a nagyon finom, sűrű, ragadós szaftú ...

Változások az iparban

Pedig a módszert és az alapanyagokat a környező országokban is használták, pörköltet ott is főztek, de mi stopoltuk először a licenszet. Ennek bőven több mint kétszáz éve, és sajnos még mindig nem sikerült megtanítanunk a világnak, hogy a gulyás az bő lére ereszett leves, a pörkölt, az egy fűszeres, szaftos húsétel, a paprikás pedig ennek egy továbbfejlesztett változata, tejföllel, esetleg pár kanál tejszínnel dúsítva, krémesítve az eredményt. Mert ha már a jelképünk lett, a finomabb, polgári konyha is előszeretettel készítette, de kellett bele az a tejföl, hogy kicsit finomítson a brutális fűszerezésen. A pörkölt azóta is velünk van, a századfordulós jómódban a borjúból és nyúlból készült paprikás volt a legnépszerűbb, az ötvenes években csak tojáspörköltre tellett, ma, az ezredfordulós reformhívek akár már tofuból is elkészíthetik. Szóval ne ellenkezzünk – a pörkölt, bármiből készül is, a miénk. Szeressük!

Párszázas egytálételek hó végére >>

Tojáspörkölt

A tojásból készült ételeknek számtalan variációja van. Közkedveltek, mivel egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.

Tejfölös patiszonpörkölt

Anyukámtól lestem el még jó régen, ő már a 80-as években felfedezte a családnak a patiszont. Rántva, töltve, és így tejfelesen-pörköltösen. Kukori ez esetben nem annyira lelkes, ...

Kecskegida pörkölt

Sikerült beszereznem kecskegida húst, ami nem nagyüzemi tenyésztés volt, hanem igazi tanyasi. Aki be tudja szerezni, feltétlenül tegye meg, mert nagyon finom íze van!

A rovat korábbi cikkei itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...