Miből is készül a hot dog?

Tudjuk: jobb, ha meg sem kérdezzük, mert a válasz fájdalmas lehet. Évente milliárdszámra fogyasztjuk ezt a kedvencet, a vonakodás tehát érthető.

Az alábbi videó több kérdésre is választ ad. A készítők abból a mindenki számára banális tényből indulnak ki, hogy a hot dog kolbászból vagy virsliből készül. A kolbász szó angol megfelelőjének eredetéről megtudhatjuk, hogy az a latin "sal" az "sóból" származik. A magyar kolbász szavunk egyébként az ótörökből került át hozzánk, "qalbuz" szó harapást, falatot jelentett, a "külbasti" pedig a roston sült bordaszeletet jelölte.

Persze ez utóbbi nem szerepel a videóban, viszont azt megtudhatjuk, hogy mit is tartalmaz a kolbász meg a virsli. Az eredeti házi készítésű ennivaló húsra, állati zsiradékra épül, de a világon rengeteg különböző alfajai léteznek, így olyanok is, amelyekben valamilyen gabona vagy épp tojásfehérje is szerepet játszik. Mi mondjuk a rizst vagy zsemlemorzsát is tartalmazó cuccokat már hurkának nevezzük.

Persze ez csak a viszonylag kis mennyiségben, otthoni vagy kistermelői körülmények között előállított termékere igaz. Az ipari eredetű kolbászok olyan "egzotikumokat" is tartalmaznak, mint az édesítéshez használt kukoricaszirup, az ugyancsak ízfokozó marha alaplé, és persze mechanikusan szeparált (azaz csonttalanított) húst/húspépet. Na meg rengeteg tartósítószert és színezéket, köztük az a nátrium-nitrátot, amelyet tartósítás mellett rakéta-üzemanyagokban, műtrágyákban vagy épp robbanószerekben láthatunk viszont.

Persze ettől még a virsli és testvérei igen népszerűek a világ bármely táján, pusztán hazánkban évente 30 ezer tonna fogy el.

(via Huffington Post)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...