Mi lesz a román nemzeti étel sorsa?

Kedvező véget ért a románok egyik nemzeti étele, a miccs körüli huzavona. Az Európai Unió mégsem tiltja be azt.

Szinte nincs olyan tavaszi és nyári hétvége Romániában, amelyet ne lengne be a kertekben és zöld övezetekben sütött nemzeti étel, a miccs illata. Ennek sorsa került veszélybe az Európai Unió miatt, amely betiltaná a miccs egyik fontos alapanyagát, a szódabikarbónát.

Miccs recept

A marha-, sertés- és/vagy bárányhús keverékéből készült kolbászkák, amelyeket a tökéletes íz érdekében ajánlott a szabad ég alatt grillezni, szerves részévé váltak a román konyhának. A bosnyák csevapcsicsával rokon miccset általában mustár és sör társaságában fogyasztják. Népszerűségét jól mutatja, hogy csak Romániában évente több mint huszonkétezer tonnát fogyasztanak el belőle.

A legenda szerint a miccset egy erdélyi származású kocsmáros találta fel, aki országszerte híres volt kiváló kolbászairól. Bukarest vásári forgatagában nyílt fogadójában egyik este állítólag elfogyott a bél, amelybe a kolbászokat töltötte, és e szorult helyzetéből született meg a nyílt tűzön sült darált húskeverékből készült hengerek ötlete.

Mititei recept

A miccs jellegzetes ízéhez, illetve puha, zamatos és nedvdús állagához szükség van még egy titkos hozzávalóra is, ami nem más, mint a szódabikarbóna. Ez utóbbi betiltásán gondolkodott az Európai Bizottság, ami értelemszerűen össznépi pánikot váltott ki keleti szomszédunknál. Brüsszel február végére ígérte a döntést, ám ezt most júniusra halasztották, a miccs sorsa így továbbra is a levegőben lóg.

A román kormány ugyan kilobbizta, hogy addig is zökkenőmentesen folyhasson a kolbászkák gyártása, és kísérleteznek a miccs hagyományos nemzeti ételek listájára való felvételével is, ám félő, hogy minden igyekezet hiábavaló, a szódabikarbóna felhasználását ugyanis olyan nagyágyúk ellenzik, mint Németország. Bárki, aki valaha is megkóstolta ezt a nem föltétlenül egészséges gyönyört, az viszont tudja: e titkos hozzávaló nélkül már nem miccs a miccs.

Frissítve (március 11, 12:40) - A miccs sorsáról döntő brüsszeli bizottság soron kívül napirendre vette a kérdést, és ma úgy határozott, hogy a hagyományos receptet tiszteletben tartva a hentesek ezentúl is szódabikarbónával készíthetik a kolbászkákat. így végső soron elgördült az akadály a miccs gyártása és európai exportja elől.

Még több miccs receptet itt találsz

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...