Mi az a lakásétterem?

A fogalom már nálunk is ismert, sőt a közelmúltban a törvényi szabályozás is megszületett rá. Ennek ellenére még mindig titkos, csak bennfentesek számára elérhető helyekként tekintünk rájuk. Lássuk, mi a valóság!

A lakásétterem születési helyét Kubában kell keresnünk. Castro uralma alatt több éttermet bezártak, ugyanakkor a helyiek nem adták fel a gasztronómiába vetett hitüket és az otthonunkban látták vendégül a barátokat, turistákat. Azóta eltelt néhány év és a lakásétterem fogalma is átalakult, hiszen ma már nemcsak az illegalitás vonzalma miatt, hanem az egyedi és emberközelibb környezet és kiszolgálás miatt folyamatosan növekszik népszerűségük.

Magyarországon 2007-ben nyílt meg az első ilyen étterem, azóta pedig már jó néhányan kedvet és bátorságot kaptak, hogy belevágjanak ebbe a kockázatoktól nem mentes vállalkozásba. Találunk olyan lakáséttermeket, ahol profi séfek főznek ránk, és a gasztronómia csúcsalkotásaival örvendeztetnek meg bennünket, de akad olyan is, ahol pusztán lelkes amatőrök kezében van a fakanál. A műfajban valószínűleg az a legvonzóbb, hogy nincsenek kellemetlen modorú pincérek, meghitt, családias a hangulat, akár a saját ebédlőnkben. Tökéletes választás azoknak, akik valamilyen családi ünnepet vagy üzleti vacsorát szeretnének lebonyolítani, de a főzés vagy nem az ő asztaluk, vagy csak szeretnék megspórolni a fáradalmakat és a mosogatást.

Kubai citromos sertéssült

Recept a TV paprikából. Az eredeti neve: Kubai citromos sertésszűz. De én karajból készítettem. Agyagedényben sütöttem 30 percig lefedve, majd 10 percet fedő nélkül sült. (Kb. 1 ...

Kubai káposztasaláta

A receptet egy régi "Fakanál" recepttárból néztem ki, nem egy szokványos ízhatás. Az illata, mikor megcsináltam igen csak ínycsiklandó volt. A lányaim is azt mondták erre a salira, hogy ...

Szépen hangzik mindez, sőt lehet, valaki kedvet is kapott, hogy otthonában megnyissa saját éttermét, azonban az éremnek van egy másik oldala is. Megszületett idő közben a törvényi szabályozás, amely irreális feltételeket szab a működtetéshez, aránytalanul korlátozza a fogadható vendégek számát és a konyhán hasonló körülményeket kell teremtenünk, mint egy profi étteremben. Az egyik legnevesebb lakásétterem profi szakácsai nem is titkolják, hogy ebből nehezen élnének meg, inkább csak itt élik ki a gasztronómia iránti szenvedélyüket, kísérleteznek és kreatívak lehetnek, amely egy hagyományos étteremben nem mindig adatik meg.

Hamarosan mi is ellátogatunk valakinek az „ebédlőjébe", egész pontosan a Kaltenberg lakásétteremmel fogunk közelebbről megismerkedni!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...