Mézeskalács készítése az unokákkal

Mézeskalács, nagyi, unokák – biztos, hogy ilyen „hozzávalókból” csakis valami különlegesség születhet. Az együtt sütögetés jó alkalom a karácsonyi készülődésre is.

Én nagyon boldog vagyok, ha unokáim segédkeznek a konyhában – és szerintem a legtöbb nagyszülő így van ezzel. Mi több, az unokák is szívesen főzőcskéznek. Az is igaz persze, hogy ha sietősen kell valamit összedobnunk, és közben szállongó liszt borít be mindent, a csiriz pedig rákövül bútorra, edényre – nos, akkor nem fogadjuk kitörő örömmel az alkalmi kuktákat.

Mari nagyi tanácsai kismamáknak >>

Közösen alkotni öröm

Egyszer-egyszer azonban szánjunk arra egy kis időt, mi, nagymamák – és persze nagypapák is –, hogy készítsünk együtt a gyerekekkel valami finomságot. Ők, amellett, hogy sokat ügyesednek, megismerik a közös munka és a másoknak szerzett meglepetés örömét.

A karácsonyi mézeskalácssütés például jó alkalom az alkotásra, a vidám együttlétre – és a sütemény jó ajándék lehet a családtagoknak. Nem állítom, hogy minden elkészült darab tökéletesre sikerül majd, de ennek ellenére minden nagyszülőt arra biztatok, próbálja ki, mert felejthetetlen élmény lesz!

NoSalty-tipp: Ha nem elég szárazak a karácsonyfára szánt mézeskalácsok, néhány órára egy dobozban a fűtőtestre vagy kályha közelébe kell tenni őket.

Tojás vitéz és Porcukor kisasszony

A mézes sütik készítésekor nálunk, már évek óta az unokák a főcukrászok – a nagyobbik négyévesen, a kisebbik már háromévesen buzgólkodott –, én pedig megkapom a kukta szerepét. Miközben segédkezem, mesélek nekik Tojás vitézről, akinek összetört a páncélja, de sok-sok kaland után mégis sikerült elnyernie Porcukor kisasszony kezét. A mézeskalácsszíven végül egymásra találnak, és boldogan várják, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek…

Mi így készítjük!

Előző este az unokák összeállítják a tésztát, az elkészült cipó pihen egy napot a hűtőben, aztán következik – lisztezett lapon – a nyújtás.

{ GALÉRIA = title:Kar%C3%A1csony%20k%C3%A9sz%C3%BCl%C5%91d%C3%A9s, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Különböző formákkal kiszúrják a tésztát (a figurák is szerepelnek a mesében!), és kezdődhet a díszítés, amit a sütés után fejeznek be a felvert és porcukorral összedolgozott tojásfehérjével. (A masszát nejlonzacskóba töltjük, és pici lyukat szúrunk rá.)

Mari nagyi tippje: A fahéjon kívül lehet szerecsendióval, gyömbérrel, sőt reszelt narancshéjjal is ízesíteni a tésztát.

10+5 tipp a tökéletes mézeskalácsért >>

Jó karácsonyi sütögetést, sok vidám percet kívánok unokáknak, nagyszülőknek – és finom mézeskalácsokat!

Legközelebb, még mindig a karácsonyi készülődéshez kapcsolódva, az egész család nagy kedvencéről, a mézes krémesről, vagy másik ismert nevén, a cseh krémesről esik szó.

Mari nagyi

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...