Ha kisbabánk születik, akkor nagy figyelemmel adagoljuk neki rendszeresen a D-vitamin-cseppeket, arra valahogy viszont nem gondolunk, hogy nagyobb gyerekeinknek illetve nekünk, felnőtteknek is szükségünk lehet a D-vitamin pótlására. Miért kell erre figyelni és hogyan jut szervezetünk D-vitaminhoz?
A szervezetünkben a D-vitamin elsősorban a napfény hatására termelődik – már amikor van elegendő napfény, megfelelő a sugarak beesési szöge, és mi is kimegyünk a nap alá, megfelelő ruházatban, megfelelő időre. Ez nem hangzik nagyon bonyolult feladatnak, azonban tudnunk kell, hogy hazánkban a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban sem a napsütés mennyisége, sem a sugarak beesési szöge nem megfelelő a D-vitaminképzéshez, ezért azt felnőttként is pótolnunk kellene.
Azzal talán iskolai tanulmányaink miatt tisztában vagyunk, hogy a D-vitaminnak a csontképzésben van jelentős szerepe, ugyanakkor kutatások igazolják, hogy a megfelelő D-vitaminellátottság más betegségek megelőzésében is – pl. szív- és érrendszeri-, egyes daganatos-, autoimmun- – nagy szerepet játszik. Ráadásul hozzájárul az immunrendszerünk optimális működéséhez és a közérzetünk javulásához is.
Ezzel a vitaminnal kapcsolatban gyakran hallhatjuk, hogy valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag. Láthatjuk, hogy szerepe szervezetünkben rendkívül sokrétű, a jelenlegi orvosi kutatások egyik nagyon aktív területe e sokrétűség feltérképezése, a benne rejlő lehetőségek további kiaknázása.
Kiknek kell különösen odafigyelni?
A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) 3 évvel ezelőtti kutatása szerint szerint a magyarok 95%-ának (!) D-vitamin-szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére.
D-vitaminhiány tekintetében különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, az idősek, a várandós és a szoptató nők, a túlsúlyosak, a felszívódási zavarral, a magas vérnyomással vagy krónikus szívelégtelenségben élők, a krónikus máj-, epe- és vesebetegségben, csontritkulásban, egyes daganatos betegségekben szenvedők, egyes gyógyszereket tartósan szedők.
A gyermekek csont- és izomrendszerének legintenzívebb fejlődési időszaka 3-18 éves korig tart, gondoljunk csak a hirtelen, nagyon látványosan megnövő kamaszokra. A kisdedkoron túl azonban – lássuk be – alig fordítunk figyelmet gyermekeink D-vitaminellátottságára.
A gyerekek mellett azonban a felnőtteknek is érdemes nagyobb figyelmet fordítani a D-vitamin ellátottságukra. Ha aggódunk saját D-vitaminszintünk miatt, érdemes azt megméretni. Ez a szolgáltatás jelenleg hazánkban még csak magánúton elérhető, szükség esetén konzultáljunk háziorvosunkkal az általa javasolt lépésekről.
Mennyi D-vitaminra van szükségünk?
A D-vitamin hatásainak vizsgálatát számos kutatás tűzte ki célul. Ilyen korábbi kutatások eredményeképpen alakult ki a jelenleg aktuális napi D-vitaminbeviteli ajánlás, ami gyermekek részére 600-1000 NE, felnőttek részére 1500-2000 NE-ben került meghatározásra.
Hogyan juthatunk hozzá a D-vitaminhoz?
Az étrendünket tekintve természetes D-vitaminforrásoknak tekinthetőek: a máj – csirke, marha, borjú , – a régi idők „kedvence" csukamájolaj, a különböző halak (pl. angolna, lazac, szardínia, makréla) vagy a tojás. Ezek közül az élelmiszerek közül azonban gyakorlatilag csak a tojás az, ami rendszeresen szerepel az átlagos magyar étrendben, tengeri halakból híresen alulfogyasztók vagyunk, és májat sem eszünk olyan gyakorisággal és mennyiségben, ami biztosítaná a megfelelő D-vitaminbevitelt.
Ma már egyre több D-vitaminnal dúsított termék érhető el az üzletek polcain: gyümölcslevek, tejtermékek, gabonapelyhek. Ezeket válasszuk bátran, ha D-vitaminra van szükségünk!
Tudj meg többet a Hohes C PLUS D-vitaminról itt!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
A vízben oldódó vitaminok világa
Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a zsírban oldódó vitaminokkal kapcsolatos tudnivalókat, most ismerjük meg a vitaminok másik, nagyobb csoportját!
Gyányi Ditta dietetikusA zsírban oldódó vitaminok világa
A-, D-, E-, K - a zsírban oldódó vitaminok sora. Lássuk, miért van rájuk szükségünk, és milyen ételekből juthatunk hozzájuk!
Gyányi Ditta dietetikusAmit a szelénről tudni érdemes
Egyre gyakrabban találunk szelénnel dúsított élelmiszereket a polcokon. Nézzük, miért fontos ez a nyomelem számunkra, és hogy juthatunk hozzá!
Szabó ATop 10+1 tejmentes kalciumforrás
A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag szervezetünk számára. Mutatunk most 10+1 alapanyagot, amivel biztosíthatjuk a napi szükségletünket, ha nem fogyasztunk tejet.
Bodon Judit dietetikus