Úgy 10 éve történt, egy eldugott kis veszprémi könyvesboltban, mikor rátaláltam egy igazi kincsre. Valahol a sushi-s könyvek között bújt meg szerényen az én kis perzsa receptes könyvem.
Ahogy belelapoztam, szinte azonnal felelevenedtek a nem is olyan régi egyiptomi emlékeim,legfőképpen az illatok. Az ezeréves utcák semmihez sem hasonlítható „történelem-illata", a mecsetek nemes illata, a zsibongó bazár harsogó színes fűszereinek illata, mindez keveredve az édes, már-már émelyítő nyalánkságok illatával. No, igen, ez a mesés Kelet, ami semmiképpen sem hagyja nyugodni az ember érzékeit.
Az első recept
Az első recept, amit ebből a könyvecskéből kipróbáltam, a nan-berendzsi (rizses süti) volt. (Azóta igen jó kapcsolat fűz a kardamomhoz.) Rögtön ugyanazon az oldalon található a rózsavizes ostya receptje is. Ezt azonban egészen mostanáig halogattam elkészíteni, ugyanis sokáig elképzelhetetlennek tartottam, hogy bármi jó kisülhet a rózsavíz és a kardamom nászából, hiszen két nagyon eltérő karakterű „fűszerről” van szó. Most viszont, hogy megsütöttem, bátran kijelenthetem, hogy a kardamomot és a rózsavizet egymásnak találták ki! Egy falat ebből a csemegéből és garantáltan a bódító, mesés Keleten érezhetjük magunkat.
Rózsavizes ostya (Nan e pandzsare) recept
Hozzávalók 4 személyre
- 9 dkg kukoricakeményítő
- 1,2 dl tej
- fél tk őrölt kardamom
- fél ek rózsavíz
- 3 tojás
- 1 ek. liszt
- 3 ek. cukor
- csipetnyi só
Elkészítés
- A kukoricakeményítőt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a rózsavizet, a tejet és a kardamomot, és az egészet alaposan elkeverjük.
- Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd pár percre betesszük a fagyasztóba.
- A tojássárgáját a liszttel és a cukorral krémesre keverjük, és a keményítős masszához adjuk. Óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
- Előmelegítjük a gofrisütőnket, majd a sütőlapot vékonyan megolajozzuk (minden egyes gofri előtt). Egy kevés masszát a sütőlapra merünk, majd kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A megsült gofrikat süteményrácsra helyezzük és megvárjuk, míg kihűl. Porcukorral meghintve tálaljuk (én házi készítésű rózsacukrot tettem rá és megszórtam egy kis kandírozott rózsaszirommal is).