Mesés keleti ostya

Úgy 10 éve történt, egy eldugott kis veszprémi könyvesboltban, mikor rátaláltam egy igazi kincsre. Valahol a sushi-s könyvek között bújt meg szerényen az én kis perzsa receptes könyvem.

Ahogy belelapoztam, szinte azonnal felelevenedtek a nem is olyan régi egyiptomi emlékeim,legfőképpen az illatok. Az ezeréves utcák semmihez sem hasonlítható „történelem-illata", a mecsetek nemes illata, a zsibongó bazár harsogó színes fűszereinek illata, mindez keveredve az édes, már-már émelyítő nyalánkságok illatával. No, igen, ez a mesés Kelet, ami semmiképpen sem hagyja nyugodni az ember érzékeit.

Az első recept

Az első recept, amit ebből a könyvecskéből kipróbáltam, a nan-berendzsi (rizses süti) volt. (Azóta igen jó kapcsolat fűz a kardamomhoz.) Rögtön ugyanazon az oldalon található a rózsavizes ostya receptje is. Ezt azonban egészen mostanáig halogattam elkészíteni, ugyanis sokáig elképzelhetetlennek tartottam, hogy bármi jó kisülhet a rózsavíz és a kardamom nászából, hiszen két nagyon eltérő karakterű „fűszerről” van szó. Most viszont, hogy megsütöttem, bátran kijelenthetem, hogy a kardamomot és a rózsavizet egymásnak találták ki! Egy falat ebből a csemegéből és garantáltan a bódító, mesés Keleten érezhetjük magunkat.

Rózsavizes ostya (Nan e pandzsare) recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 9 dkg kukoricakeményítő
  • 1,2 dl tej
  • fél tk őrölt kardamom
  • fél ek rózsavíz
  • 3 tojás
  • 1 ek. liszt
  • 3 ek. cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés

  1. A kukoricakeményítőt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a rózsavizet, a tejet és a kardamomot, és az egészet alaposan elkeverjük.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd pár percre betesszük a fagyasztóba.
  3. A tojássárgáját a liszttel és a cukorral krémesre keverjük, és a keményítős masszához adjuk. Óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
  4. Előmelegítjük a gofrisütőnket, majd a sütőlapot vékonyan megolajozzuk (minden egyes gofri előtt). Egy kevés masszát a sütőlapra merünk, majd kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. A megsült gofrikat süteményrácsra helyezzük és megvárjuk, míg kihűl. Porcukorral meghintve tálaljuk (én házi készítésű rózsacukrot tettem rá és megszórtam egy kis kandírozott rózsaszirommal is).

Afraa receptjei a NoSalty-n >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Megérkezett az ünnepi asztal új sztárja: ez a bejgli tarolni...

Mivel már hazánkban is dubajicsoki-lázban ég mindenki, így várható volt, hogy az új slágertermék a karácsonyi édessségek sorát is megostromolja. Nem kellett sokáig várni, hogy megjelenjen a dubaji csokis szaloncukor és bejgli. Utóbbi pedig még a hagyományos ízeket is letarolhatja.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...