A nagyi uzsonnája
A tyúk ugye nem emlős állat. Így teje sincs. Mégis tyúktejnek emlegetik a latinban és a görögben is az olyan ételt, amelynél fenségesebbet már nem is lehet leírni. A tyúktej olyan finom volt, hogy talán még az istenek is vágyakoztak utána, az ambrózia mellett. Légies, könnyed íze miatt a francia, angol és spanyol nyelv úszó szigetként emlegeti. Egy szó mint száz, csudaklassz édességről van szó! Előszeretettel gondolunk rá mint nosztalgiafogásra gyermekkorunkból, és énünk gyermeki része ma is ugyanúgy imádja, mint amikor a nagyi adta nekünk uzsonnára.
Így csináld te is!
Amilyen nagyszerű, olyan egyszerű, kezdőknek is bátran ajánljuk. Természetesen mindent el lehet rontani, így a madártejet is, de van egy-két tippünk arra, hogy bármikor tökéleteset lakmározhassunk az istenek édességéből!
- Nagyon kevés alapanyag kell hozzá, abból vegyünk miőségit! Ne pudingporral, hanem valódi vanílával dolgozzunk.
- Ha madártejet készítünk, ne fogyózzunk, válasszunk magas zsírtartalmú tejet – sokkal krémesebb lesz tőle a végeredmény!
- A habot mindig teljesen tiszta edényben verjük fel! Ha egy picit is zsíros az oldala, nem lesz tökéletes a végeredmény!
- Csak teljesen kemény habot kezdjünk el a tejbe szaggatni, különben elfolyik.
- A tejet vastag falú lábosban, lassan mlegítsük fel! Ha a tej nem elég meleg, a galuska szétfolyik, ha forr, akkor viszont összeseik. Egyik sem szép látvány.
- Ne tegyünk túl sokat egyszerre a lábasba, mert ahogy főnek, kicsit megdagadnak és összeragadnak.
Készítsd el velünk a legjobb madártejet! >>