Mennyi a csipetnyi?

De nagyi, a te csipetnyid több, mint az enyém! – mutatta unokám főzés közben ujjai között a borsikafüvet. Most akkor mennyit tegyek bele?

Szerencsére a gyerekek, ha nem tudnak valamit, azonnal kérdeznek, és ez alól a főzőcskézés sem kivétel. Ott vagyunk velük, és segítünk – már amikor tudjuk a választ. Mert bizony sokszor előfordulhat, hogy még a kezdő felnőtt szakácskodók is elbizonytalanodnak, ha késhegynyi, esetleg csipetnyi vagy maréknyi hozzávalót ad meg egy recept. És ha nem is a világból, de akár a konyha közeléből is el lehet űzni egy-egy gyakorlatlan főzéssel próbálkozót, ha úgy szól a javallat: ízlés szerint. Pedig nem rossz mértékegységek ezek, de való igaz, kell némi gyakorlat a megfelelő ízesítés eltalálásához.

Nosalty Webshop - 5 darabos mérő szett

A legtöbb hozzávaló mennyiségével könnyű megküzdeni, ha van kéznél konyhai mérleg vagy mérőedény. Kicsit bonyolítja a dolgokat, ha például a külföldi recepteket fontban adják meg (vagy esetleg librában, ami a font latin neve), és még a font is más-más mennyiséget jelent a különböző országokban. A skála 0,33–0,56 kg között mozog, vagyis több mint 20 dkg lehet az eltérés. Egy angol font például 453,59237 gramm, azaz megközelítően 45 dkg. Hogy még jobban összezavarodjunk, több helyütt, mint például Svédországban is, űrmértéket használnak. Megadhatják deciliterben vagy akár ozban, vagyis unciában is a hozzávalók mennyiségét. (Egy angol oz átszámítva 28 g.)

Receptek Mari nagyitól - egy csipetnyi sóval

Belátható, hogy a csipetnyi egyáltalán nem az ördögtől való mértékegység, mert helye van a kupicában/kortyban (shot, azaz 4,5 cl), a pintben (a 4,7–5,6 dl) vagy a csészében (2,4–2,5 dl) megadottak között.

És akkor végül mennyi a csipetnyi? Ha egy evőkanálnyi cukor mondjuk 12 grammnyi, akkor egy csipet borsikafű megközelítőleg 5 mg, azaz félgrammnyi lehet. Természetesen felnőtt csipetnyiről van szó! Egyszerű nem?Mari nagyi

Még több mérőeszközt itt találsz

Címlap fotó: flickr.com - by knitting iris

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...