Mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni a karácsonyi menüért

A vaj és tojás ára brutálisan, a liszt és hal ára kis mértékben emelkedett. Idén drágább lesz az ünnepi menü.

Drágább lesz a karácsonyi menü idén. Több olyan élelmiszer ára is emelkedett a tavalyi évhez képest, ami elengedhetetlen alapanyaga az ünnepi ételeknek. A tojás és vaj drágulása miatt főleg a sütemények kerülhetnek többe.

Vaj

A vaj ára már nyáron az egekben volt.A drágulás piaci okokra vezethető vissza. A margarin helyett egyre többen keresik a vajat, de az orosz exportembargó és és az uniós tejtermékek piacának liberalizációja miatt csökkenő tejtermelés is hatással volt az árak alakulására. Vannak olyan országok, ahol egy év alatt duplájára nőtt az ár. Magyarországon míg az év elején 2500-2600 forint volt egy kiló 80 %-os zsírtartalmú vaj fogyasztói átlagára, addig mostanra 3300-3400 forint- derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataiból.

Tojás

Néhány hete írtunk a tojásdrágulás okairól. Akkor még arról számoltunk be, hogy a karácsonyi sütik miatt nem kell aggódni, mert nem lesz tojáshiány, és az ára is marad hatvan forintnál. Azóta vannak boltok és piacok, ahol a tojás darabára már elérte a70 forintot, és nem látszik, hogy hol van a drágulás vége. Lehet érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy idén tojásmentes sütiket sütünk.

Liszt

Liszt szinte az összes sütibe kell, illetve a panírozáshoz is szükséges. Szerencsére a finomliszt és a rétesliszt sem drágult sokat. A tavalyi évhez képest körülbelül 10-15 forinttal kerülnek többe. A finomliszt fogyasztói átlagára 173 Ft/kg, a rétesliszté 204 Ft/kg.

Karácsonyi sütik:

Madártej szelet

Nagyon szeretjük ezt a süteményt! Ezt nem lehet megunni, mert sosem lesz egyforma ízű, függ a tojás méretétől.

Francia mákos szelet

Úgy látom, a No Salty-ra még senki nem töltötte fel ennek a süteménynek a receptjét, pedig elég népszerű, biztosan sokan szeretik. Anyukámék ették vendégségben, elkérték a ...

Hal

Halászlé, és sült hal nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. Idén azonban jól meg kell válogatni, hogy mit főzzünk. A ponty idén 5-7 százalékkal kerülhet többe. A Tények riportja szerint a szeletelt halakat 1700-1900 forint között árulják, a filét 2000-2500 forintért. Sok vásárló panaszkodik, hogy meg kell gondolnia, milyen halat vegyen karácsonyra a drágulás miatt. Az áremelkedés legjobban a pontyot érinti. Jövő évben egyébként valamivel olcsóbban vásárolhatunk halat az áfacsökkentés miatt.

Húsok

Áfacsökkentés ide vagy oda, a csirke drágult a tavalyi évhez képest. A csirkemell kilója körülbelül 10 százalékot drágult. Év elején 1100-1200 forint körül alakult a kilónkénti átlagár, most 1349 forint. A csontos csirkecomb már nagyobb mértékben drágult, az év elejéhez képest nagyjából 150 forinttal kerül többe kilója.

Sertéssültek karácsonyra:

Fügelekvárral sült sertéscomb

Egy ideje a kamrapolcomon állt egy adag füge chutney, amit így füge szezonban elővettem, és ezzel dobtam fel a sült hús, na meg került hozzá az idei gyümölcsből is. Szerintem isteni ...

Egybesült karaj Gravy mártással

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem ...

A sertéshúsok az év elején tapasztalt árakhoz képest átlagosan 10-20 forintot emelkedtek, ami nem nevezhető nagy mértékű drágulásnak.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...