A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban reggel 9-kor kezdődött a Bocuse d'Or magyarországi döntője. Széll Tamás, Pohner Ádám, Győrffy Árpád, Sándor Rodrigo, Szabó László és Volenter István reggel 9 órakor, 10 perces csúsztatásokkal kezdték meg a versenyt. A versenyzőknek kecsegéből és annak kaviárjából, valamint szarvasborjúból kellett elkészíteni a tálakat. A tálalásra 14 órakor került sor, a zsűri pedig a következő három órában döntötte el, hogy ki legyen a győztes.
Az idei év egyébként azért kiemelkedő a Bocuse d'Or szempontjából, mert az európai döntőt is Budapesten rendezik majd, május 10-11 között.
Széll Tamás már tapasztalt versenyzőként indult a versenyen, hiszen 2013-ban Magyarországot képviselve a 10. helyen végzett Lyonban, a Bocuse d'Or világdöntőjén."Nagyon szép munkát végeztünk a mai napon, elégedett vagyok vele. A tapasztalataimat kihasználva sokkal koncentráltabban tudtam felkészülni és hatékonyabban dolgozni" - mondta teljesítményéről az MTI-nek Széll Tamás.
"Kőkemény munka kezdődik most, de csapatban dolgozunk. Az ötletelés után állunk neki az edzéseknek, a versenykörülmények és a versenyidő gyakorlásának. Szerintem hatékonyan tudunk felkészülni, ráadásul az európai döntő itt lesz Budapesten: sokan állnak majd mögöttem" - tette hozzá a séf.
A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért hat séf versengett: Széll Tamás - segédjével, Szabó Kevinnel - Pohner Ádám (Olimpia Étterem), Győrffy Árpád (Kollázs), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (67 Étterem és Bistro) séf és commis-ja (segédje) felett aratott győzelmet. A szakmai zsűri a döntősök által meghívott, egy-egy, őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szaktekintélyből állt.
A magyarországi döntősök már most az európai döntő - magyar - alapanyagaival dolgozhattak: a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárja, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjúcomb és -gerinc.
A Bocuse d'Or történetében ez lesz az első alkalom, hogy a kontinensdöntő mindkét versenyételének fő összetevője a vendéglátó nemzet konyhájának alapanyagai közül kerül ki, ráadásul a versenyhez kapcsolódó eseményeken kizárólag magyar borokat szolgálnak fel.
Májusban Budapesten Széll Tamás mellett további 19 ország képviselője verseng a Bocuse d'Or Europe 2016-os címért. 2017-ben, a lyoni világdöntőn az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz majd részt.