Okosan a megmaradt gyümölcsökkel!

Sokszor csak egy fél avokádóra vagy citromra van szükségünk, főleg, ha egyszemélyes háztartást vezetünk, vagy kisgyermekünk nem tud egy egész gyümölccsel megbirkózni.

Avokádós arc- és hajpakolás

Ilyenkor – hacsak mi be nem kapjuk a maradékot azon nyomban - , gyorsan megpuhul vagy megbarnul a gyümölcs, végül pedig a kukában végi. Hogy ez ne így legyen, legyünk előrelátók, használjuk őket okosan!

Takarítás

A megmaradt narancs- vagy épp citromhéjból készíthetünk házi tisztítószert a munkalapok, bútorok, illetve a fürdőszoba számára. Ehhez szükségünk lesz 2 citrom héjára és egy narancséra. Nincs más dolgunk, mint meghámozni őket, és egy üvegbe tenni a héjat. Ezt aztán fel kell öntenünk ecettel, és egy hétig hűvös, száraz helyen tárolni. Végül, ha leszűrtük, érdemes átönteni egy spray-palackba, így jóval praktikusabb lesz a használata takarítás közben.

A citrus limonéntartalma természetes oldószer, az ecet pedig elpusztítja a baktériumokat, a kórokozókat és a penészt. Igazi csodaszer az otthonunkban! De a grapefruit és só együtt is igen hatásos, többek közt a vízkő ellen - próbáljátok ki!

Grapefruitos-sós radír a vízkő ellen

Egy kevés szódabikarbónával, narancshéjjal és olajjal pedig akár a mosogatót is tisztán tarthatjuk!

Alaplé

Megpuhult a burgonya és a zeller, a karalábé pedig fás? Eszünkbe sem jutna megenni őket, nem igaz? Nem is kell, elég, ha a megmaradt fél hagymánkból és egyéb, a hűtőben vagy kamrában árválkodó zöldségekből főzünk egy ízletes zöldségalaplevet, amit aztán már csak le kell szűrnünk. Ha nem esszük meg azonnal a levest, tegyük a mélyhűtőbe, később még hálásak leszünk érte.

Kencék és krémek

Megmaradt egy kis banán a gyerkőc uzsonnájából? Csak egy fél avokádót sikerült elpusztítania vacsorára? Adjunk az értékes finomságoknak új funkciót, készítsünk belőlük arc- vagy hajpakolást!

Banános és avokádós hajpakolás

Dekoráció

Reggel frissen facsart narancslével indítod a napot? Ha a félbevágott citrushéjat épp most dobnád a kukába, ne tedd – készíts belőle gyertyát! Tegyél egy kanócot a közepébe, majd öntsd fel viasszal. A szúnyogok nemigen kedvelik, de te imádni fogod!

Egy másik szuper ötlet, ha a félbevágott narancshéjat cserépnek használod. Ültess bele magról növénykéket, és ha már elérte a palánta az 5-6 cm-es magasságot, a narancs héjával együtt ültesd ki a kertbe. A héj egy idő után lebomlik, ezzel tápanyagokat juttat a földbe.

Tisztító és szagtalanító

Citrushéjból és rozmaringból készíthetünk szagtalanítót hűtőszekrénybe, szemeteskukába, de még a lefolyóba is. A héjakat tegyük egy jégkockatartóba, majd szórjunk bele friss vagy szárított rozmaringot. Öntsük fel ecettel, majd tegyük a mélyhűtőbe, az így elkészült kockákat pedig tegyük a problémás helyekre.

Hasonló légfrissítő-bonbont szódabikarbónából is készíthetünk, a leíráshoz kattints a képre!

Légfrissítő bonbon szódabikarbónával

(Via Savvy Sugar)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...