Okosan a megmaradt gyümölcsökkel!

Sokszor csak egy fél avokádóra vagy citromra van szükségünk, főleg, ha egyszemélyes háztartást vezetünk, vagy kisgyermekünk nem tud egy egész gyümölccsel megbirkózni.

Avokádós arc- és hajpakolás

Ilyenkor – hacsak mi be nem kapjuk a maradékot azon nyomban - , gyorsan megpuhul vagy megbarnul a gyümölcs, végül pedig a kukában végi. Hogy ez ne így legyen, legyünk előrelátók, használjuk őket okosan!

Takarítás

A megmaradt narancs- vagy épp citromhéjból készíthetünk házi tisztítószert a munkalapok, bútorok, illetve a fürdőszoba számára. Ehhez szükségünk lesz 2 citrom héjára és egy narancséra. Nincs más dolgunk, mint meghámozni őket, és egy üvegbe tenni a héjat. Ezt aztán fel kell öntenünk ecettel, és egy hétig hűvös, száraz helyen tárolni. Végül, ha leszűrtük, érdemes átönteni egy spray-palackba, így jóval praktikusabb lesz a használata takarítás közben.

A citrus limonéntartalma természetes oldószer, az ecet pedig elpusztítja a baktériumokat, a kórokozókat és a penészt. Igazi csodaszer az otthonunkban! De a grapefruit és só együtt is igen hatásos, többek közt a vízkő ellen - próbáljátok ki!

Grapefruitos-sós radír a vízkő ellen

Egy kevés szódabikarbónával, narancshéjjal és olajjal pedig akár a mosogatót is tisztán tarthatjuk!

Alaplé

Megpuhult a burgonya és a zeller, a karalábé pedig fás? Eszünkbe sem jutna megenni őket, nem igaz? Nem is kell, elég, ha a megmaradt fél hagymánkból és egyéb, a hűtőben vagy kamrában árválkodó zöldségekből főzünk egy ízletes zöldségalaplevet, amit aztán már csak le kell szűrnünk. Ha nem esszük meg azonnal a levest, tegyük a mélyhűtőbe, később még hálásak leszünk érte.

Kencék és krémek

Megmaradt egy kis banán a gyerkőc uzsonnájából? Csak egy fél avokádót sikerült elpusztítania vacsorára? Adjunk az értékes finomságoknak új funkciót, készítsünk belőlük arc- vagy hajpakolást!

Banános és avokádós hajpakolás

Dekoráció

Reggel frissen facsart narancslével indítod a napot? Ha a félbevágott citrushéjat épp most dobnád a kukába, ne tedd – készíts belőle gyertyát! Tegyél egy kanócot a közepébe, majd öntsd fel viasszal. A szúnyogok nemigen kedvelik, de te imádni fogod!

Egy másik szuper ötlet, ha a félbevágott narancshéjat cserépnek használod. Ültess bele magról növénykéket, és ha már elérte a palánta az 5-6 cm-es magasságot, a narancs héjával együtt ültesd ki a kertbe. A héj egy idő után lebomlik, ezzel tápanyagokat juttat a földbe.

Tisztító és szagtalanító

Citrushéjból és rozmaringból készíthetünk szagtalanítót hűtőszekrénybe, szemeteskukába, de még a lefolyóba is. A héjakat tegyük egy jégkockatartóba, majd szórjunk bele friss vagy szárított rozmaringot. Öntsük fel ecettel, majd tegyük a mélyhűtőbe, az így elkészült kockákat pedig tegyük a problémás helyekre.

Hasonló légfrissítő-bonbont szódabikarbónából is készíthetünk, a leíráshoz kattints a képre!

Légfrissítő bonbon szódabikarbónával

(Via Savvy Sugar)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...