Meghalt Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója

A 91 éves lyoni séf régóta Parkinson-kórban szenvedett.

"Paul Bocuse meghalt, a gasztronómia gyászol. Monsieur Paul maga volt Franciaország. Egyszerűség és nagyvonalúság. Kiválóság és életművészet. A gasztronómia pápája távozik. Séfjeink Lyonban, ahogy a világ minden táján, műveljék tovább szenvedélye gyümölcseit" - írta szombaton a Twitteren Gérard Collomb.

A francia gasztronómia jelképének számító sztárséf ugyanott fejezte be az életet, ahol elkezdte - írja az MTI. A ma Lyonhoz tartozó, hangulatos Collonges-au-Mont-d'Ort településen, a Saone folyó partján ugyanabban a szobában hunyt el, ahol 1926. február 11-én született.

Családjának 1765-től volt malma a településen, Paul az apja éttermében született - amely ma az első számú Bocuse-étterem -, s ahol alig tízévesen már a konyhában dolgozott.

1958-ban vette át apja lyoni éttermét, ekkor nyerte első Michelin-csillagát is. A másodikat 1962-ben, a harmadikat 1965-ben kapta, s azóta is őrzi őket, ami világrekord. A Franciaország Legjobb Mestere (Meilleur Ouvrier de France) rangos címet 1961-ben kapta. Éttermei annyira híresek, hogy Franciaországban az a mondás járja:

"Nem Bocuse van Lyon mellett, hanem Lyon Bocuse mellett."

Monsieur Paul, ahogy a személyzet szólította, forradalmasította a francia gasztronómiát. Filozófiájának három fő eleme a jó alapanyag, a jó hőmérséklet és a jó ízlés. Mindenben az egyszerűségre törekedett, miközben ragaszkodott a francia konyha hagyományos technikáihoz. Őt tartják a "nouvelle cuisine", a francia új konyha legnagyobb alakjának, amely egyszerűbb, könnyedebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételekből áll, mint a "cuisine classique", a klasszikus konyha.

Keze alól számtalan híres séf került ki, tanítványa volt Eckart Witzigmann, az első német ajkú és a harmadik nem francia nyelvű séf is, aki Michelin-csillagot nyert. Bocuse a második világháború után minden francia elnöknek főzött, de Gaulle-tól Nicolas Sarkozyig.

Számtalan kitüntetéssel jutalmazták, a Becsületrendet 1975-ben kapta meg. 1990-ben alapította intézetét, amelyben harminchét ország diákjai tanulnak. 1987-ben útjára indította a világ legrangosabb gasztronómiai versenyét, a Bocuse d'Ort, amelynek európai döntőjét 2016-ban Budapesten rendezték meg, s azt Széll Tamás nyerte meg.

Magyarország először 2013-ban vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjében, akkor Széll Tamás a 10. helyen végzett, Molnár Gábor 2015-ben a 13. helyet szerezte meg. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2009-ben alakult.

Bocuse neve áruvédjegy is, a lendületes aláírásával díszített címkével többek között szakácskönyveket, lekvárt és pezsgőt forgalmaznak. Húsz étterme van, többek között az amerikai Disneylandben és Japánban, üzemeltet sörfőzdét, sőt az Ouest Express gyorséttermekben burger is kapható, "made by Bocuse".

A szakácspápa fizikai megjelenését tekintve is impozáns jelenség volt. Több mint 180 centiméter magas, viselkedése akár egy arisztokratáé, tekintélyéhez a magas, fehér séfkalap, a toque is hozzájárult, gallérját a francia trikolor színei díszítették. Elragadó személyiség, igazi sármőr, nyolcvanadik születésnapján derült ki, hogy felesége mellett évtizedekig két szeretője és számos futó kalandja is volt.

Ezeket olvastad már?

Nyitókép: Wikimedia

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Pizzás gofri sajttal

Mit kapunk, ha egy gazdag pizzatésztát megtöltünk paradicsommal és sajttal, majd a forró gofrisütőbe dugjuk? Nos, természetesen pizzás gofrit, ami kívülről ropog, belül pedig sajttal ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...