Mártogassunk fura zöldségeket!

Már régóta szerettem volna kipróbálni a pak-choi-t és az édesköményt, mivel eddig valahogy kimaradtak az életemből. Engem meggyőztek!

Nem terveztem, hogy valami bonyolult ételt főzzek belőlük, sokkal inkább voltam kíváncsi a valódi, nyers ízükre. Önmagukban azonban nem lettek voltak túl izgik, így végül készítettem hozzájuk egy fűszeres mártogatóst. De ne fussunk ennyire előre - nézzük meg, mik is ezek a fura nevű és kinézetű zöldségek!

Fűszeres mártogatós édesköménnyel és pak choi-al recept

Pak-choi

A pak-choi vagy más néven bordáskel Ázsiából származik, és a káposztafélék családjába tartozik. Hazánkban még mindig igen kevesen ismerik. Ázsiában az egész növényt felhasználják, leveléből főleg levest és főzeléket készítenek, levélnyelét pedig igen változatos módon sütik-főzik. Nálunk elsősorban salátaként fogyasztják - mind gumója, mind levelei ehetőek. Egzotikusabb alapanyagokat is árusító zöldségeseknél, keleti fűszerboltokban lehet hozzájutni.Alacsony energia- és magas élelmirost-tartalmú zöldségféle, melyet kínálhatunk hús- és halételek mellé köretként, de fogyaszthatjuk nyersen is, salátákban is.

Cikória

Nyugat-Európában rendkívül népszerű zöldségféle. Van ahol cikóriaként, van ahol endíviaként ismerik. Gyökerét pótkávé készítéséhez használják. Levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik. Felhasználás előtt érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserű anyagot kioldjuk. Sokféle, illetve sok színű fajtája létezik. Színe egyben az ízéről is tanúskodik: minél halványabbak a levelei, annál kevésbé kesernyés az íze.

Édeskömény

Más néven ánizskapor. Nevét az ánizsmaghoz hasonló erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes emésztést segítő szer. Gumójának felhasználása sokoldalú: előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás és pikáns ízű saláta is készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, péksütemények, likőrök ízesítésére használják. A kisebb gumók ízletesebbek - jó tanács, hogy vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak!

Készül a mártogatós a KitchenAid-ben

Mártogatós

Szóval, amikor az ötlet kipattant, hogy valami mártást készítsek, elkezdtem böngészni a recepteket, és rátaláltam egy szuper szószra. Alapja leginkább egy majonézre hasonlít, de ennél jóval gazdagabb ízvilággal büszkélkedhet. Nagyon egyszerű elkészíteni, csak egy robotgép kell hozzá. Szóval szép sorjában bedobtam minden hozzávalót a KitchenAid-be, és pár perc után kész is volt az esti rágcsálnivalóm. Egészséges, izgalmas, szupergyors, és cseppet sem hétköznapi vacsorát rittyentettem.

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!