Mártogassunk fura zöldségeket!

Már régóta szerettem volna kipróbálni a pak-choi-t és az édesköményt, mivel eddig valahogy kimaradtak az életemből. Engem meggyőztek!

Nem terveztem, hogy valami bonyolult ételt főzzek belőlük, sokkal inkább voltam kíváncsi a valódi, nyers ízükre. Önmagukban azonban nem lettek voltak túl izgik, így végül készítettem hozzájuk egy fűszeres mártogatóst. De ne fussunk ennyire előre - nézzük meg, mik is ezek a fura nevű és kinézetű zöldségek!

Fűszeres mártogatós édesköménnyel és pak choi-al recept

Pak-choi

A pak-choi vagy más néven bordáskel Ázsiából származik, és a káposztafélék családjába tartozik. Hazánkban még mindig igen kevesen ismerik. Ázsiában az egész növényt felhasználják, leveléből főleg levest és főzeléket készítenek, levélnyelét pedig igen változatos módon sütik-főzik. Nálunk elsősorban salátaként fogyasztják - mind gumója, mind levelei ehetőek. Egzotikusabb alapanyagokat is árusító zöldségeseknél, keleti fűszerboltokban lehet hozzájutni.Alacsony energia- és magas élelmirost-tartalmú zöldségféle, melyet kínálhatunk hús- és halételek mellé köretként, de fogyaszthatjuk nyersen is, salátákban is.

Cikória

Nyugat-Európában rendkívül népszerű zöldségféle. Van ahol cikóriaként, van ahol endíviaként ismerik. Gyökerét pótkávé készítéséhez használják. Levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik. Felhasználás előtt érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserű anyagot kioldjuk. Sokféle, illetve sok színű fajtája létezik. Színe egyben az ízéről is tanúskodik: minél halványabbak a levelei, annál kevésbé kesernyés az íze.

Édeskömény

Más néven ánizskapor. Nevét az ánizsmaghoz hasonló erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes emésztést segítő szer. Gumójának felhasználása sokoldalú: előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás és pikáns ízű saláta is készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, péksütemények, likőrök ízesítésére használják. A kisebb gumók ízletesebbek - jó tanács, hogy vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak!

Készül a mártogatós a KitchenAid-ben

Mártogatós

Szóval, amikor az ötlet kipattant, hogy valami mártást készítsek, elkezdtem böngészni a recepteket, és rátaláltam egy szuper szószra. Alapja leginkább egy majonézre hasonlít, de ennél jóval gazdagabb ízvilággal büszkélkedhet. Nagyon egyszerű elkészíteni, csak egy robotgép kell hozzá. Szóval szép sorjában bedobtam minden hozzávalót a KitchenAid-be, és pár perc után kész is volt az esti rágcsálnivalóm. Egészséges, izgalmas, szupergyors, és cseppet sem hétköznapi vacsorát rittyentettem.

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...