Unokánk születésekor már startolhat a nagyi-főzőprojekt! Remélem, ebben mindannyian egyetértünk – de nem biztos, hogy a finomságok közül a madártej lesz a nyerő!
Hiánypótlás
Az első hetekben-hónapokban is gondosan össze kell állítanunk unokánk étrendjét. Micsoda badarság, vetheti közbe valaki, hiszen akkor még – szerencsés esetben – csak anyatejet kap a baba. Ez így van, ám nem mindegy, mit eszik a mama. Érdemes figyelnünk lányunk, menyünk étkezésére.
A szoptatáshoz sok energiára van szükség, és újra kell tölteni a kalcium-, és a vérveszteség miatt kiürült vastartalékokat – szóval kell az energiabomba – de ne etessük túl a kismamát, inkább legyen minőségi és változatos az étrend!
Tipp: Nagy segítség szülés után a fiatal anyukáknak, ha a gondos nagyik akár előre több napra megfőznek és a dobozokba adagolt finomságokkal feltöltik a hűtőt.
Milyen tápanyagokra van szükség a szülés után?
- fehérjére
- friss zöldségekre, gyümölcsökre
- sok folyadékra
A legtöbb nagyi az első napokban madártejet készít óriási tojáshabhegyekkel, meg turmixokat, és egyáltalán, minél több, tejes finomságot – hogy legyen elegendő teje a kismamának. Bevallom, én is közéjük tartoztam.
Fontosak a fehérjedús ételek, de gyakran az újszülött rosszul reagál a tehéntej fehérjéire – az anyatejen keresztül ugyanis az ő emésztésére is hat. Unokám sajnos szenvedett miatta, amíg ki nem iktattuk az étrendből a tejet. Helyettesítésére a szójatejet sem ajánlanám, gyakran okoz puffadást, inkább a rizs- és a zabtejet javaslom.
Rágcsálnivalónak kínáljunk sárgarépa-, zeller-, cékla-, csicsókachipset, olajos magvakat, gesztenyét.
Mit egyen az anyuka?
Vegyük sorba, ha nem a tej – amúgy nem is különösebben magas a fehérjetartalma! –, akkor mi biztosít elegendő fehérjét!?
Például a húsok. Eleinte inkább csirkéből, pulykából készítsünk natúrszeletet, zöldséges (répa, zeller, cukkini, tök) és rakott húsokat – könnyebben emészthető. Az anya szervezetét sem terheli meg, majd később jöhet a többi húsféle. A marhahúsban például sok a vas.
Egy tartalmas húsleves sok zöldséggel jó választás – a folyadékpótlásra is kiváló. Ha májgombóc a levesbetét, vasat és zsírban oldódó vitaminokat is (A-, D-, E-, K-vitamin) tartalmaz.
Nálunk nagy kedvenc volt az almás hús – csirke- vagy pulykamellből, később csontozott sertéskarajból.
{ GALÉRIA = title:K%C3%A9sz%C3%ADts%20alm%C3%A1s%20h%C3%BAst!, 1,0,2,3,4 }
Készítsünk mindenféle halat – kevés vajon párolva, más-más fűszerezéssel igazán változatos, és Omega-3 zsírsavat is tartalmaz.
A tojásos ételeket is bevethetjük. Nem kell lemondani a tejtermékekről sem, csak ügyeljünk a mennyiségre. A kemény sajtok, a joghurtok kevésbé okoznak galibát.A zöldségek-gyümölcsök közül ajánlott még a cékla, sütőtök (finom muffint is csinálhatunk, hogy az édességet se száműzzük), saláta, spenót, sóska, alma, banán, mandarin, körte.
Ha kenyeret sütnénk, teljes kiőrlésű lisztből készítsük, mert sok rostot és B-vitamint tartalmaz.
Ami puffaszt, az kerülendő!
Abban is van igazság, hogy a k betűvel kezdődő zöldségeket kerülni kell szoptatás idején, vagyis a karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, káposzta mennyiségét célszerű csökkenteni. Ezen kívül a szintén puffasztó brokkoli, borsó, paprika, paradicsom, retek, kivi, narancs sem ajánlott.
A nehezen emészthető gomba sem jó választás, óvakodjunk a túlzott fokhagyma- és a nyers újhagyma-használattól.
Mari nagyi így járt a turbolyával >>
Tudtad? Sokan összekeverik a tehéntej-allergiát és a tejcukor-érzékenységet (laktóz-intolerancia). Az allergia a szervezetnek a tej bizonyos fehérjéivel szemben kifejtett reakciója, a laktózérzékenységnél pedig egy enzim hiányáról van szó, emiatt a tejcukor emésztése nem megfelelő.
Ami még kerülendő
- bab, lencse
- magas cukortartalmú üdítők, édességek
- tartósítószereket (színezékeket, ízfokozókat) tartalmazó ételek
- szénsavas ásványvizek
- koffeintartalmú italok (kávé, erős tea)
- erős fűszerek (bors, paprika)
- füstölt ételek
- zsíros húsok
3 kemény, hasfájásos hónap
Szóval nálunk a hasfájásban a tehéntej volt a ludas, de persze nem törvényszerű, hogy minden kisbaba rosszul reagál rá. Az viszont valószínű, hogy az anyuka elfogyasztott ételének valamelyik összetevője okozhatja a babák panaszait.
Másik saját tapasztalat, hogy az ilyenkor ajánlott édeskömény-ánizs tea sem volt hatásos. Illetve abból a szempontból igen, hogy még erőteljesebb bélmozgást produkált – nagyobb fájdalmak kíséretében. (Amerikai kutatók kimutatták, hogy az ánizs a felnőtteknél nem okoz gondot, a csecsemőknél viszont görcsöt válthat ki.)
Röviden összefoglalva: az első hónapokban a legnagyobb segítség, ha könnyű, de tartalmas menüt állítunk össze a kismamának.Következő héten a nagymamák fényes karriert befutott konyhai segítőjéről, a botmixerről lesz szó.
Mari nagyi