Mari nagyi esete a turbolyával

{ KÉP = 674, 2, ajanlo/mari-nagyi-esete-turbolyaval } Főzni is szeretek, nagymama is vagyok, szívesen megosztom veletek a tapasztalataimat. Mert ugye, a nagyi főztje a legtöbb családban fogalom. A kezdeteknél azonban akadt egy kis gond… {T}

Főzni is szeretek, nagymama is vagyok, szívesen megosztom veletek a tapasztalataimat. Mert ugye, a nagyi főztje a legtöbb családban fogalom. A kezdeteknél azonban akadt egy kis gond…

Nagymamai gondoskodás

Leendő nagymamaként úgy gondoltam, már a várandósság idején a legmegfelelőbb ételekkel kedveskedem a mamának-babának. Így aztán tavasszal, amikor kertünket elborította az üde, zöld turbolya, elérkezettnek láttam az időt, hogy finom levest készítsek belőle. Az ánizsos illatú turbolyának magas az A- és C-vitamin-tartalma, vasat, magnéziumot bőven tartalmaz, természetes antioxidáns, szóval megfelel a kismama-táplálkozás kívánalmainak.

Tudtad? Már az ókori rómaiak is használták a turbolyát, a franciák különösen kedvelik, fűszerkeverékük egyik alkotóeleme. Méregtelenítő hatása miatt vértisztító kúránál és vérszegénység ellen is ajánlott. Javítja a keringést, serkenti az agyműködést, jó hatású emlékezetkiesés ellen.Régen szülés utáni fájdalmak csökkentésére javasolták, de véraláfutást, zúzódást is kezeltek vele.

A vendégekkel is kibővült családtagok, gyűjtőkörútjuk végén kazalnyi zöld turbolyahalmot pakoltak a konyhapultra, én pedig nekiláttam a főzésnek.

{ GALÉRIA = title:Finoms%C3%A1gok%20turboly%C3%A1val, 0,1,2,3,4 }

Turbolyaleves

Vajon megfuttattam az apróra vágott turbolyát, egy adagot félretettem a szóráshoz.

Majd kevés liszttel meghintettem, vagyis stauboltam (lehet keményítőt is használni), felöntöttem hús-alaplével, sóztam, borsoztam, miután összeforrt, tojássárgájával elkevert tejfölre szedtem.

Tetejére pirított zsemlekocka és a félretett, felaprított turbolya került, citromlevet pedig ki-ki ízlése szerint adagolt.

Mondanom sem kell, az utolsó cseppig elfogyott.

NoSalty-tipp: A turbolya sült húsok (bárány és baromfi), gombás és tojásételek, például omlettek, sajt-, valamint gombamártások, levesek, főtt tészták pikáns ízesítője. A salátákat is feldobja, de fűszervajba keverve is kiváló.

A turbolya „jótékony” hatásai

Másnap aztán, a telefonos egyeztetések után kiderült, hogy várandós lányomon és a pár hónapos babával nálunk vendégeskedő, még szoptató kismamán kívül senkinek nincs semmi baja.

A leendő és gyakorló anyukát azonban eléggé megviselte levesem, mivel a tetemes mennyiségben elfogyasztott turbolya dicséretes munkát végzett. Hatását tekintve ugyanis enyhítia légző- és emésztőszervi betegségek tüneteit, a vese- és hólyagpanaszokat, kiváló méregtelenítő, salaktalanító, javítja a vérkeringést. Na, mindezeket képzeljük el, turbóra kapcsolva!

Szerencsére mindketten, illetve születendő unokámmal együtt, mindhárman hamar kiheverték a turbolya „jótékony” hatásait, és nem száműzték étrendjükből ezt a finom és különleges fűszernövényt.

Azóta is gyakran kerül az asztalra valamilyen turbolyás finomság – a mennyiségre persze ügyelek! Egész évben használható, mert lefagyasztva megőrzi aromáját.

Következő alkalommal a szoptatós kismamák étrendjéről és arról írok, segítenek-e a teák a hasfájós kisbabákon.

Kisbabát vársz? Így táplálkozz! >>

Addig ismerkedjetek a turbolyával! Szárítva árusítják, de most ősszel is találhatók a kertekben az elhullott magokból kikelt friss növények.

Mari nagyi

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...