Majdnem Unicum - a fűszeres vodka

Az Unicum receptje titkos, de senki nem mondta, hogy nem lehet kísérletezni! Íme a mi - elég jól sikerült - változatunk.

Az Unicum receptje 220 éve titkos, és csak az illatából következtethetünk arra, milyen fűszerek lehetnek benne. Azt azonban, hogy milyen arányban keverik ezeket, lehetetlen megtudni.

Olvastad már?

A nokedli, ami nem az

Én nem is kísérleteztem, az egész ötlet véletlenül adódott. Tavaly Karácsonyra mindenképpen házi készítésű ajándékokat szerettem volna adni. Készültek különféle zselék, kekszek, tojáslikőr (ezt idén nektek is megmutatom majd, tartsátok nyitva a szemeteket), pillecukor és törökméz is. De az egyik legkedvencebb ajándékom végül a fűszeres vodka lett, és ennek nagyon egyszerű oka van: gyönyörű. Annak ellenére, hogy nem vagyok nagyivó, teljesen elvarázsolt a készítés egyszerűsége, az, hogy az alkohol csodákat művel a fűszerekkel – és fordítva, a fűszerek az alkohollal. Az ital színe szinte napról napra mélyült a fahéjtól a borókabogyó, és mindne más száraz fűszer pedig egyszer csak lesüllyedt az ital aljára, ahogy újra megteltek vízzel.

Tavaly 1 hónapig hagytam állni a vodkát, és az egyik ajándékozottam megkínált vele, miután kibontotta a becsomagolt csatos üveget. Nem hittem az orromnak: nem volt olyan szirupos mint az Unicum, de mintha azt ittam volna. Egész büszke voltam magamra: Megfejtettem a 220 éves titkot!, de éreztem, hogy valami még hiányzik.Idénre kigondoltam a megoldást, de most, hogy kész, rájöttem, hogy még valamit kihagytam belőle. A receptet az 1 héttel ezelőtti állás alapján készítettem, és itt találhatjátok. A fő alkotóelem, amivel idén kiegészítettem, a zsályalevél volt. Már az összeállításnál érezhető volt az intenzív Unicum illat. Viszont szerintem ehhez a 250 ml-es mennyiséghez még beleférne egy fél rúd vanília, amivel kicsit édeskésebbé lehet tenni az italt.

Egyébként meg, tudjátok mit? Ha nem az Unicum fellingre hajtotok, akkor tegyetek bele…bármit! Nálam az egész ízesített vodka mánia pár éve Karácsonykor kezdődött, amikor felfedeztem egy csodálatos áfonyás vodka receptet. Ennek is a szépsége fogott meg egyébként. De innentől kezdve jöhet bármi, a vodka hálás alapanyag. Citrushéjak, különféle gyümölcsök, zöldfűszerek, még magok is. Gondolkozhatunk chiliben, vagy borsban is, érdekesebb fűszerekben, mint pl a kömény, vagy koriandermag. Kipróbálhatjátok például a klasszikus forraltbor fűszerekkel, érdekes élmény bor nélkül forralt bort inni, amiből persze hiányzik a bor íze, de a fűszerek mégis a forralt borra emlékeztetnek.

Persze a jó vodka ára sem olcsó, de az egész biztos, hogy 2,5 dl fűszeres vodkát mi magunk olcsóbban állítunk elő otthon, mintha a boltban vennénk hasonlót, vagy akár Unicumot. Remélem, jó ötletet adtam legalább 1 házi készítésű ajándékhoz, nekem eddig mindig bejött. Figyeljetek, folytatjuk!

Olvastad már?

Csupa csoki forrócsoki

Legújabb receptek

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – 30 zsenge tavaszi és húsvétra hangoló étel,...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Áprilisban egy csomó új, frissen előbújt alapanyag, könnyed és zamatos fogás, no meg persze pár húsvéti klasszikus kerül terítékre. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Nosalty

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!