Ha igen, akkor azért, ha még nem, akkor pedig azért tarts most velünk. Alapozó, fortélyok, tippek a levesekről és a sűrítésükről minden mennyiségben. Elő a kanalakkal!
Ahogy hűvösödnek a napok, egyre jobban esik egy nagy tányérnyi illatosan gőzölgő leves, sokszor nem is vágyunk másra ebéd vagy vacsora gyanánt.
Sok minden alapja
Kezdjük a legegyszerűbbel, az alaplevekkel. Szerencsés, ha mindig lapul a mélyhűtönkben 2-3 doboznyi alaplé (fél literes kiszerelésekben). Így bármikor könnyedén készíthetünk rizottót, vagy egy finom krémlevest, de a főzelékek is klasszisokkal finomabbak alaplével. Ezen túl az alaplevek sok szósz és mártás alapjai is.
Otthoni felhasználásra leggyakrabban zöldség-és csirkealaplevet szokás készíteni. Halalapléből kevesebbre lesz szükségünk, míg a borjú- vagy marhaalaplé a hosszasabb és kicsit macerásabb procedúra miatt nem olyan gyakori vendég a jégen.
Ügyeljünk az alaplé készítésekor arra, hogy...
- óvatosan fűszerezzük – a további felhasználás miatt –, és ne sózzuk;
- lassú tűzön, gyöngyözve készítsük;
- sűrű szövésű textilen szűrjük át a végén.
Hűtőszekrényben 2-3 napig áll el, a mélyhűtőben tartva 3-4 hónapig felhasználhatjuk.
További krémleves receptek itt >>
Sűrítsünk! De hogyan?
A levesek készítésekor többféle sűrítési eljárás közül válogathatunk. Segítünk eligazodni:
- Rántás: a leghagyományosabb sűrítési techinka, egy gond van vele, nehezebben emészthető a rántással készült leves;
- Habarás: sokak kedvelt sűrítési módszere, amelyet kétféleképpen végezhetünk: a lisztet vagy egy kis levessel keverjük ki, vagy először tejfölben keverjük el, és utána engedjük fel a levessel;
- Legírozás: tojássárgával és tejszínnel való sűrítés, ügyeljünk arra, hogy a tűzről lehúzva végezzük, és utána már nem szabad hevíteni, mert összeugrik; gyakori alkalmazását nem ajánljuk kalóriadús mivolta miatt;
- Staubolás/ hintés: liszttel szórást jelent, például a csirkebecsináltakat szokás ily módon sűríteni;
- Manierozás: egyenlő mennyiségű lisztet és vajat összegyúrunk, és ezzel sűrítjük az ételt.
Még több leves receptért kattints ide >>
Rántás helyett
Sokunk konyhájában az egészségesség fő szempont, ilyenkor a rántást is érdemes valami másra cserélni. Hogy mire? Már mutatjuk is a rántás helyettesítőket:
- Főtt krumpli: a legegyszerűbb főtt és pürésített krumplival sűríteni a levest;
- Étkezési keményítő: ezt először mindig keverjük ki egy kis folyadékkal, csak aztán adjuk a leveshez;
- A leves maga: a leveseket saját magukkal is sűrűbbé tehetjük, vagyis kiveszünk egy részt a levesből, turmixoljuk, és ezt a pürét visszaöntjük a lábasba.
Különleges leves recepteket itt találsz >>
Íme, a világ legjobb levesei! >>
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>