Leteszteltük a húsvéti tál egyik legfontosabb elemét: íme a nagy tojásteszt

Első pillantásra talán minden tojás ugyanolyan, de most leteszteltük 11 bolti és 2 piaci tojás ízét is, a különbség pedig érezhető.  

Tojáskrém, tojásos nokedli, főtt tojás, rántotta és még sorolhatnánk. A tojás az egyik legősibb és legértékesebb táplálékunk, ami a konyhában nem csak önmagában, de számtalan formában felhasználható.Tojás nélkül nincsen húsvét, ezt mi is tudjuk, így a vajteszten és a közelgő húsvéton felbuzdulva leteszteltünk 13 tojást.

  • Hideg vízben feltettük őket főni tíz percre,
  • miután előzőleg beszámoztuk mind.
A Nosalty-szerkesztőségben rögtön a teszt elején felmerült néhány fontos kérdés a tojásokkal kapcsolatban, amiket nem árt, ha tisztázunk:
  • Vásárlás

Bár egyszerűnek tűnik, a tojás változatos feldolgozása bizony igényel némi rafinériát. A folyamatnak már a vásárlásnál el kell kezdődnie: vigyázzunk arra, hogy friss és lehetőleg egészséges terméket vegyünk.

A mosás is egy fontos lépés (főleg, ha a hűtőben tároljuk őket), megelőzendő a szalmonella és más mérgezések előfordulását.

A főzés esetén is rengeteg változónk van, a keménységtől kezdve a repedésmentességen át a könnyű hámozásig.

  • Jelölés

Ha megvizsgálunk egy tojást közelebbről, akkor láthatunk rajta pecsétet, jelzést. Ez a tojás jelölése, ezáltal visszakövethető a tojás származása. Ezeket általában épp hogy ki tudjuk olvasni, legrosszabb esetben ez vagy hiányos, vagy olvashatatlan.

A tojás jelölésének magyarázata
  • Szín

A tojássárgájának színe a takarmányozástól függ: így az erősebb sárga színt meghatározott takarmánnyal - mint a kukorica, zöld fűlisztek, lucerna - lehet elérni. Lényegében a tojássárgáját csaknem tetszés szerintire lehet színezni.

Fontos megjegyezni, hogy a szerkesztőség véleménye nem szakértői vélemény, értékelésünk pedig szubjektív.

  • 13. S-Budget Friss Tojás
  • méret: pici, standardS-es méret
  • szín: halványsárga, fakó
  • állag: nehezen volt pucolható, a fehérje zselés
  • íz: sárgája fojtós, szárazabb
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 3-as
  • 12. Magyar Tojás
  • méret: L-XL, de inkább közepesnek ítéltük
  • szín: teljesen normális sárga színű
  • állag: rágós a fehérje
  • íz: keserű ízű a sárgája
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 2-es
  • 11. GMO Mentes Friss Tojás
  • méret: M-es méret, inkább kisebb
  • szín: középsárga
  • állag: rágós a sárgája
  • íz: vízízű, jellegtelen
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 3-as
  • 10. Omega 3 Farm Tojás
  • méret: közepes
  • szín: narancsos, sütőtök színű
  • állag: fehérje omlós, a sárgája száraz, porhanyós
  • íz: sárgája fojtós, kesernyés
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 2-es
  • 9. Tojás Király
  • méret: kifejezetten nagy
  • szín: sötét narancssárga
  • állag: sárgája rágósabb, de a fehérjeruganyos
  • íz: túl intenzív íze van, de csak a sárgáját kóstolva édeskés
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 2-es
  • 8. Farm Prémium
  • méret: közepes
  • szín: szép élénksárga
  • állag: gumis fehérje, keményebb sárgája
  • íz: fehérje ízetlen, sárgája édeskés, összességében rendben van
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 2-es
  • 7. Extra Sárga Friss
  • méret: közepes
  • szín: világos, fakósárga
  • állag: megfelelő, fehérje feszes, sárgája omlós
  • íz: termálos íze van, a fehérje finom
  • származás & jelölése: lengyel, jelölése 3-as
  • 6. Aldi Friss Tojás
  • méret: közepes
  • szín: sápadt, világos színű
  • állag: tömör, a fehérje rágós
  • íz: jellegtelen, nem karakteres
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 3-as
  • 5. Mélyalmos Friss
  • méret: M-L, nagy
  • szín: sötétsárga színű
  • állag: szétesik, kiesik a sárgája
  • íz: finom!!!
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 2-es
  • 4. Bio Tojás
  • méret: pici
  • szín: citromos, napsárga
  • állag: krémes sárgája, puha fehérje
  • íz: van aki szerint finom, mások szerint semleges
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 0-as
  • 3. Piaci tojás I.
  • méret: közepes
  • szín: narancsos, szép sárga
  • állag: omlós
  • íz: fehérje finom, kellemes, a sárgája kicsit "fűízű"
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 3-as
  • 2. Piaci tojás II.
  • méret: nagy, csúcsosabb alakú
  • szín: szép narancs színű
  • állag: sárgájaomlós, fehérje kellemesen ruganyos
  • íz: finom, a sárgája édeskés
  • származás & jelölése: jelölése hiányos, így a származása bizonytalan!
  • 1. Gyermelyi tojás
  • méret: kicsit nagyobb, mint a közepes
  • szín: szép narancsos színű
  • állag: mind a sárgája, mind a fehérje jó állagú
  • íz: édeskés sárgája van, a fehérje is kellemes, remek összhatás, így képzeljük el az ideálistojást
  • származás & jelölése: magyar, jelölése 3-as
NévÁraDarabárHol vettük?
1.Germelyi tojás485 Ft48,5 Ft / dbCBA
2.Piaci tojás (ismeretlen)210 Ft35,0 Ft / dbFény utcai piac
3.Piaci tojás (Kerekegyház)210 Ft35,0 Ft / dbFény utcai piac
4.Bio Tojás389 Ft64,8 Ft / dbSpar
5.Mélyalmos Friss449 Ft44,9 Ft / dbSpar
6.Aldi Friss Tojás309 Ft30,9 Ft / dbAldi
7.Extra Sárga Friss434 Ft43,4 Ft / dbSpar
8.Farm Prémium490 Ft49,0 Ft / dbSpar
9.Tojás Király299 Ft49,8 Ft / dbSpar
10.Omega 3 Farm Tojás329 Ft54,8 Ft / dbSpar
11.GMO Mentes Friss Tojás519 Ft51,9 Ft / dbCBA
12.Magyar Tojás519 Ft51,9 Ft / dbSpar
13.S-Budget Tojás284 Ft28,4 Ft / dbSpar

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...