Lencse nélkül nincs szilveszter!

{ KÉP = 47442, 2, ajanlo/lencse-nelkul-nincs-szilveszter }A hagyomány szerint éjfél után, vagyis január 1-jén, valamilyen lencsés ételt kell ennünk, és akkor bőven dúskálunk a földi javakban egész évben. De nem csak ezért szeretjük! {T}

Lencse jó, ha van otthon, de szilveszterkor különösen nagy szükségünk lesz rá, hiszen a hagyományok szerint éjfél után, vagyis január elsején, valamilyen lencsés ételt kell ennünk, és akkor majd bőven dúskálunk a földi javakban egész évben. Nem vagyok benne biztos, hogy mindez igaz, de abban igen, hogy a lencse nagyon finom és egészséges, szóval érdemes szilveszterkor és máskor is enni.

Lencsefasírt

Egy 2006-os Kiskegyed Konyhája magazinból vágtam ki anno egy "Sonkás lencsekrokett" receptet. Ez adta az ötletet az én lencsfasírtomhoz. Nálunk a "Gombával töltött főtt burgonya" mellett ...

Sokféle lencse létezik a világon, érdemes ezekből minél többel próbálkozni és valamennyi használható sokféle célra. A hagyományos lencséből készíthetünk lencsefőzeléket, lencselevest, lencsesalátát, lencsepürét. Én nagyon szeretem avörös lencsétis, ezzel még könnyebb bánni, mint a hagyományossal, nem kell beáztatni és maximum fél óra alatt megfő. Léteznek extra drága francia és olasz lencsék, ezeket haladóknak ajánlom, szerintem első körben bőven elég a sima hazai lencsével barátkozni.

Új zöldbabos lencsesaláta

Gyors vacsora vagy egészséges ebéd készíthető kb. fél óra alatt. Különlegessége a garam masala, indiai ételeket ízesítő fűszerkeverék. Ha nincs ilyen, természetesen mi is ...

Mustáros - tojásos lencsesaláta

A hiedelem szerint, ha szilveszter és újév napján sok lencsét eszik az ember, az elkövetkezendő évben azt a pénztárcája se fogja bánni. Hát ezen igazán ne múljon, így nálunk a ...

Lencsesaláta zöldpaprikával

Szeretem a lencsét. Mégis úgy adódik, hogy évente csak két vagy három alkalommal (beleértve a szilveszteri lencsefőzeléket is) kerül belőle étel az asztalra. Ennél jóval nagyobb ...

Lilahagymás lencsesaláta

Lencsesalátát akartam csinálni, mert rájöttem, hogy az egyszerű sült hús is feldobható valami nem mindennapi körettel. Az itt található recepteken kívül Hargitai György A legjobb ...

Újévi lencsesaláta

Lencse, a klasszikus szilveszteri-újévi étel. Állítólag szépek és gazdagok leszünk, ha újévor lencsét eszünk. Pontosabban nem jól fogalmaztam, ha nem eszünk, akkor rondák és ...

Fetás lencsesaláta paradicsommal

Kisfiam egyik kedvence a lencse. A mi nagy kedvencünk a feta. Ebben az ízletes salátában, zöldségekkel gazdagítva, találkozik az ízlésvilágunk, így mindenkinek tudok vele kedvezni, ...

Mustáros lencsesaláta

Én általában télen szoktam lencsét készíteni, ezt a salátát pedig sült húsokhoz köretként adom. Most meleg előételként próbálkoztam.

A lencsét jól záródó tartóban, hűvös helyen jó tartani, például befőttes üvegben a kamra polcán. Zacskóban félő, hogy megmolyosodik. Lejárata nincsen, de folyamatosan szárad. Minél régebbi, annál több áztatást és főzést kíván.

Így kezdődtek a Háztartástan „különórák" >>

A lencsecsíra is nagyon egészséges kiegészítője lehet étrendünknek, akár salátákban, akár főtt ételekben nyugodtan kísérletezhetünk vele. A lencsecsírát készíthetjük mi is, ehhez vegyünk egy csíráztató edényt, rendezzünk el rajta annyi nedves, előtte pár órára beáztatott lencsét, amennyi kényelmesen elfér (ne túl sokat, mert akkor nem fog elférni a sok csíra). Naponta kétszer alaposan mossuk át vízzel, és tartsukszoba-hőmérsékletűhelyen. Pár nap múlva márhasználhatjukis fel a csírákat. Amire nincs szükségünk, azt tartsuk hűtőben, félig lezárt dobozban, így napokig friss marad még.

Citromos lencsefőzelék

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket, de mindig elfeledkezünk róla, így csak ritkán kerül az asztalra. Akkor viszont annál jobban örül neki mindenki.

Cukkinis lencsepüré

A beluga lencséről azt tartják, hogy a lencsék királya, a legfinomabb a lencse fajták közül. A megfőtt lencse lisztes jellege miatt gondoltam, illik majd hozzá a cukkini és a ...

Lencse friss sajttal

Nagyon szeretem a lencsét. Mindig vadászom az új lencsés ételekre. Erre az osztrák Gusto lapban bukkantam. Állítólag francia eredetű.

Lencsefőzelék 3. - gerslis

A lencse magas kalóriatartalmú (100 gramm lencse 340-350 kcal-t tartalmaz), kedvelt szárazhüvelyes. Kiemelkedően sok magnézium, vas, cink, mangán, réz, króm valamint B-vitamin található ...

Lencsefőzelék: Áztassuk be a lencsét pár órára. Igaz, hogy sokan azt mondják erre nincsen szükség, de mivel nem tudjuk, hogy milyen régi a lencse, amit főzni fogunk, az a biztos, ha mégis így teszünk. Tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi (ha van füstölt levünk, akkor azt használjuk, sokkal finomabb lesz a végeredmény), tegyünk a lébe egy kis fej hagymát, egy-két babérlevelet, és főzzük kis lángon, ameddig puha nem lesz. Vigyázzunk, ha nagy lángon főzzük, széteshetnek a szemek, még mielőtt megpuhulnának. Készítsünk rántást, ehhez két-három evőkanál olajon pirítsunk meg egy apróra vágott kis fej vöröshagymát, dobjunk bele két gerezd apróra vágott fokhagymát, és tegyünk bele két evőkanál lisztet. Keverjük el alaposan és öntsük fel egy fél pohár hideg vízzel. Keverjük csomómentesre és hígítsuk a lencse levével, majd öntsük az egészet a főzelékhez. Adjunk hozzá mustárt, tejfölt, citromot (esetleg kevés citromhéjat, nagyon megbolondítja), cukrot és sót ízlés szerint, forraljuk össze és készen is van.

Fűszerezz pirospaprikával! >>

Vöröslencse-leves: Pirítsunk meg két, apróra vágott vöröshagymát kevésolívaolajon. Amikor már üveges, tegyünk hozzá néhány gerezd fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, kevés őrölt római köménnyel, és curry-porral, pirítsuk fél percig a fűszerekkel, majd tegyünk bele egy bögrevörös lencsétés öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi (mondjuk 2 cm-rel). Főzzük gyöngyözve kb. fél órát, a lencse ezalatt szét fog főni. Ha kell, még hígítsuk egy kis vízzel. Tálaláskor frissen vágott petrezselymet és citromot kínáljunk hozzá.

Még több lencsereceptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...