Lehet zamatosabb a bébiétel!

Íztelen, színtelen, szagtalan, pépes. Mi ez? Remélem, nem a kisbabád ebédje! Hogy a kicsid megszokja, és megszeresse az új ízeket, használj bátran, de mértékkel friss fűszereket!

Céklafőzelék babáknak

Kevés egészségesebb zöldséget lehet elképzelni gyermekünk tányérján a céklánál, valódi vitaminözön. Érdemes héjastul, alufóliába bugyolálva sütni, és csak aztán pucolni, ...

Amíg nincs az embernek kisgyermeke,gyakran gondolja, hogy a babaételek nagy része nem túl gusztusos, nem túl ízes, pépes állagú főzelékszerűség, ami csak nagy önuralommal fogyasztható. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. Az aktuális ajánlások szerint a hozzátáplálást a szoptatás, tápszeres táplálás fenntartása mellett, a csecsemő 6 hónapos korától kezdjük meg. Az első falatok lehetnek gyümölcs vagy zöldség alapúak, esetleg akár vegyesen is. Az ételek sózása ebben az életkorban valóban nem ajánlott, de ha túllépünk a són, mint a hazai konyha egyik fő ételízesítőjén, és egy kicsit körülnézünk, rájövünk, hogy mennyi lehetőség áll előttünk.

Receptek 5-6 hónapos babáknak >>

Kisgyermekünk főzelékeinek elkészítésekor használjunk nyugodtan (nem túlzott mennyiségben) friss vagy szárított fűszernövényeket: bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, majoránnát, tárkonyt, lestyánt, petrezselyemlevelet, zsályát, zellerlevelet, kaprot, akár apróra vágva, akár nagyobb darabokban a főzelékbe főzve és tálalás előtt eltávolítva. Ha édesebben szeretnénk a főzeléket tálalni, a cukor helyett forduljunk a sárgarépához, amely a paradicsomos ételek savasságát kitűnően ellensúlyozza, vagy a sütőtökhöz, az almához, amelyek húsételek mellé is jól illeszkednek.

Az ízek kerekítéséhez használjunk nyugodtan vöröshagymát vagy pórét, azonban ne pirítsuk se magában, se paprikásan, mert így megterhelhetik a baba emésztőrendszerét. Kisgyermekeink ételeiben hagyjuk bátran érvényesülni az alapanyagok saját ízét, fontos, hogy ezeket ő megismerhesse, így nagyobb valószínűséggel lesz nyitott a későbbiekben is a természetes alapanyagokra, a finom, friss fűszerek ízvilágára, nem fogja minden ételében keresni a sót, a cukrot, az adalékanyagok által biztosított egyen-ízeket.

Még több, babáknak való receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...