A strandon nem könnyű egészséges ételekhez jutni, sokan pár nap után egyébként is ráunnak a nem túl bő kínálatra, ráadásul a pénztárcánkat sem kíméli a sok büfélátogatás.
Persze a hűtőtáskát cipelni kell, és valakinek el is kell készíteni a belevalót, de ha elhatározzuk magunkat és tervezünk, akkor az egészséges étkezés a nyaralás alatt a strandon sem lehetetlen. Ehhez adunk most néhány ötletet!
1. A szendvics jó választás és nem kell, hogy unalmas legyen
Elsőre sokaknak a szendvics ugrik be, és miért is ne? Jöhet a jól bevált szalámis, sonkás, sajtos is, de az esti sült hús maradékát vékonyan szelve szintén felhasználhatjuk, keressünk hozzájuk rozsos vagy teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét. Változatosságot jelent a tortilla, ma már gyakorlatilag bárhol kaphatunk tortillalapokat, akár teljes kiőrlésű változatban is.
A majonéz nyáron inkább maradjon ki, helyette tegyünk pestot vagy olajban eltett szárított paradicsomot a szendvicsünkbe.
A paprikát, uborkát érdemes inkább felszeletelve külön dobozban betenni a hűtőtáskába, így nem áztatja el a szendvicset. Koktélparadicsommal egyszerűsíthetjük a dolgunkat, kimarad a szeletelés, és a leve sem folyik rá mindenre.
Amire mindenképpen figyeljünk, hogy gyorsan romló - pl. nyers húsból vagy nyers tojásból készült ételeket még hűtőtáskában se vigyünk a strandra, nem ér annyit egy tartármártás, hogy a nyaralás hátralevő részét a szoba és a mosdó között töltsük egy esetleges ételfertőzés miatt. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy könnyen, egyszerűen fogyasztható dolgokat vigyünk, amelyek bírják a szállítást is és persze hidegen is finomak.
2. Salátát is, simán!
Salátákat is érdemes vinni, magas víztartalmuknál fogva frissítőek, változatosak, és így a napi vitamin-, ásványi anyag- és rostbevitelünk sem szenved hiányt. Az öntet legyen inkább olívaolajos, balzsamecetes, citromos, mint joghurtos, és lehetőség szerint csomagoljuk külön egy kis befőttesüvegben, jól záródó műanyagdobozban, így a salátánk gusztusos marad, nem szottyad össze. Ha kicsit tartalmasabb salátára vágyunk, mehet bele zöld- vagy csicseriborsó, főtt kukorica is.
3. Piték és muffinok, sósan vagy édesen
A sós piték, lepények egy része is jól bírja a dobozolást, és hidegen is finomak. Szintén érdemes előkeresni az édes vagy sós muffinrecepteket, bár most éppen nem “trendi”, de ez senkit sem fog érdekelni, mikor másfél óra vízben lubickolás után farkaséhesen lerogy a törölközőre. A sósakba tegyünk zöldségeket, az édesekbe idénygyümölcsöt, nem baj, ha most nem csokival lesz tele.
4. Mártogatósok
A mártogatósoknak is nagy sikere szokott lenni, persze ezúttal ne a joghurtos verziókat keressük. Hasábokra vágott uborkával, répával, szeletekre vágott paprikával is lehet tunkolni a guacamolet, a humuszt.
5. Természetesen: sok gyümölcs
Gyümölcs minden formában jöhet: málna, szeder, áfonya, ribizli kis dobozban, nektarin, őszibarack, nyári alma, ha van egy kis időnk a dinnyét kockázzuk fel, és készítsünk be néhány kis villát. Magas víztartalmúak, frissítőek, könnyen szállíthatóak. Ne sajnáljuk magunktól!
5+1. Sok-sok-sok folyadék
Innivalónak legjobb a víz, de egy frissítő limonádé vagy ízesített víz (mentával, citrommal) is jól esik a melegben. Nyári meleg, kánikula idején napi 2-2,5 liter folyadékot igyunk, különösen figyeljünk a gyerekekre, idősekre, akiknél a kiszáradás hamarabb kialakulhat.
A fentiek persze igényelnek elhatározást, készülődést, egy-két eszköz beszerzését. Lehet, hogy terhesnek tűnik ennyi mindenre figyelni, de így biztosan nem fogunk elnehezedni a vízparton a zsíros ételektől, a pénztárcánk sem fog annyira leapadni és az egészségünk, közérzetünk is hálás lesz a minimális extra erőfeszítéstől.