Legyen a te fotód a legszebb!

Az ételfotózás kétségkívül nehéz műfaj. Most egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a jól sikerült fogásokat még gusztusosabban tudd megörökíteni! Elő a masinákkal!

Természetes fény

Amikor csak tehetjük, természetes fénynél fotózzuk az ételt. Ideális esetben egy nagy ablak előtt, melyen fehér függöny megszűri a bejövő fényt. A természetes fény az étel még természetesebb hatását segíti elő. A direkt napsugarakat azonban kerüljük, mert túl erős árnyakat eredményez a képen. Természetes fény hiányában se használjunk vakut, mert a fénye nem előnyös.

Háttér, környezet

Egyáltalán nem másodlagos, milyen környezetben fotózzuk az ételt. A jól eltalált háttér nagyban hozzájárul a kép gusztusosságához. Egy-két kiegészítő (ami pl. lehet egy pohár, egy evőeszköz, egy szalvéta, egy alátét, virág stb.) bevetésével hangulatosabbá tehetjük a fotót. Arra ügyeljünk azonban, hogy a vizuális zaj ne legyen túl hangsúlyos, semmiképpen ne vonja el a figyelmet a fő témáról. A kiegészítők harmonizáljanak az étel színével, de semmi esetre sem megegyező színűeket válasszunk. A háttér tervezésekor tartsuk szem előtt a kevesebb néha több alapelvet!

Kompozíció

Az ételeknek tányéron, tálkában stb. való stílusos elrendezéséhez számtalan ötletet meríthetünk szakácskönyvek illusztrációiból, valamint az interneten látható tengernyi ételfotóból. És persze a kreativitásunkat is megtornáztathatjuk egy kicsit. Néhány tipp a dekorációs elemekre: friss zöldfűszerek, magvak, zöldségek, csírák, szószok. Ügyeljünk, hogy az ételt makulátlanul tiszta tányéron stb. fotózzuk, a maszatokat tüntessük el! A kompozíció kigondolásakor is vegyük figyelembe a kevesebb néha több aranyszabályt!

Gyorsaság

Mivel az ételek többségének az elkészüléstől számított, nagyon rövid időn belül romlik az állaga (fagyi elolvad, hús kiszárad, saláta megfonnyad stb.), kulcsfontosságú a gyorsaság. Amint elkészül az étel, már fotózzuk is! Ehhez nagy segítség, ha előre megtervezzük és előkészítjük a fotózás helyét, hátterét, így ultrafriss ételre exponálhatunk.

Sok fotó

Ne spóroljunk a képekkel, hiszen ingyen van: minél több fotót készítünk egy ételről, minél több szögből, beállításból, annál valószínűbb, hogy köztük lesz a tökéletes.

Az eredeti Cézársaláta

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...

Sült oldalas á la Jack Daniels

Kezdeném azzal, hogy mi nem eszünk disznót. Nem vallási, inkább egészségügyi megfontolásból. Aztán, bizonyos szép nyári napon B. beállított egy üveg Jack Daniels barbecue szósszal, ...

Forrázással készült habgaluska

A 2 tojásból kb. 6 - 7 galuska lesz. Annyi fehérjét szoktam felhasználni, amennyi tojásból készítem a madártejet.  A sterilitás is nagyobb a gőzben, mint a 2 perc főzéssel.

Fotózás szöge

Általános hiba, amit sok kezdő ételfotós elkövet, hogy felülnézetből készíti a képeket. Persze néhány esetben kifejezetten szerencsés ez a beállítás, azonban legtöbbször jobban működik a szinte a tányér szintjéből való fotózási szög.

Makro, közelítés

Ha van a gépünkön makro funkció, éljünk vele!

Állvány

A bemozdulást elkerülendő, használjunk állványt! Amennyiben nincsen, példának okáért, egy megfordított üvegpohárra helyezzük a gépet, vagy akár a szék támláján támasszuk meg!

Szilvás lepény 4. - túrós

Anyukám legjobb barátnője készítette ezt a szilvás lepényt még évekkel ezelőtt. Persze a receptet rögtön elkértük. :)  Könnyed, nem émelyítő édesség, színültig ...

Cukkinikrém 2. - sajtos

A cukkinikrém elkészítését is a keleti ételek ihlették. Alapja grillezett cukkini, tahini, sajt és joghurt. A keleti ételek sorában a mezzeasztal (előételek) bőségét hivatott ...

Sós mandula

Már kiskorom óta családunk első számú kedvence ez a remek borkorcsolya. A szilveszter szinte elképzelhetetlen nélküle. Azonban vigyázat: csak mértékkel fogyasszuk, mert nagyon nehéz és ...

Amikor inkább ne fotózzunk

Furcsának tűnhet, ritka ugyan, de vannak bizonyos esetek, amikor szerencsés felismerni, hogy talán jobb nem megörökíteni az adott ételt. Például barna szószokról, egyszínű ételekről nem igazán lehet étvágygerjesztő fotókat készíteni.

A téma szeretete

Végül el kell mondanunk, jó ételfotó nem születhet a téma iránti szenvedély nélkül. Ez amolyan vagylagos dolog: vagy lakozik valakiben, vagy nem…

Jó sütés-főzést és megannyi gyönyörű ételfotót kívánunk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...