A legszexisebb paradicsom, a padlizsán

Tojásgyümölcs, törökparadicsom, kékparadicsom, vinete...mind-mind a bársonyos színű, finom sziluettű padlizsánt jelenti. Aki egyébként a burgonya rokona!

Padlizsán snack, vagy mi

Évekkel ezelőtt kedves szomszédasszonyomnál ettem ilyen padlizsánt. Neve nincs. A padlizsán snack volt a legértelmesebb elnevezés, amit ki tudtam találni rá. Hogy miért? Mert se nem ...

Pár évvel ezelőtt egy erdélyi hátizsákos túrán este hét fele estem be alkalmi vendéglátóimhoz. „Szerencsémre” a háziasszony épp akkor sütött télire padlizsánt a szomszédasszonyok segítségével. Ahogy az a népmesében meg van írva, körben ültek, beszélgettek, és a disznóperzselővel megfeketített, mintegy harminckilónyi padlizsánt boszorkányos gyorsasággal szabadították meg a héjától. Udvariasságnak szánt, segíthetek-e kérdésemre udvarias igennel válaszoltak, így a kimerítő túra és a nem könnyű hátizsák cipelése után éjfélig még a tűzforró padlizsánnal is volt egy szép, hosszú kalandom. A padlizsán iránti olthatatlan rajongásomnak azonban ez sem tudott gátat szabni.

Padlizsánkrém 1.

Padlizsánkrém, avagy mit csináljunk a kamrában sorsára váró, egyetlen tojásgyümölccsel? Nem halogathattam tovább, (frissesség tekintetében) az utolsó előtti pillanatban nyúltam ...

Keleti kedvenc

A padlizsán Délkelet-Ázsiából érkezett Európába, Görögországon és Itálián keresztül. Így nem is csoda, hogy a keleti és a mediterrán konyha egyik alapanyaga. Hozzánk a török időkben, hódítóink közvetítésével került, innen a neve, törökparadicsom, főleg egytálételeket és krémeket készítettek belőle. A múlt század második felében „kiment a divatból”, mára azonban szerencsére ismét a nyárvégi kedvencek között van.

Caponata

Ez egy tipikus szicíliai előétel. Amikor ott voltunk nagyon sokszor ettük a vacsorához előételként. A recept egy eredeti szicíliai szakácskönyvből származik.

Pármai padlizsán

Becsapós elnevezés, a pármai szó hallatán ugyanis rögtön a sonkára asszociál az ember, de ez az étel nem rejt húst. (Eredeti recept az Egy falat... Olaszország c. könyvben olvasható.)

Univerzális felhasználhatóság

Padlizsánból gyakorlatilag bármit készíthetünk. Remek húspótló, akár egytálételbe, grillezve vagy rántva, de szárnyassal párosítva is kitűnő választás. Készülhet belőle leves, saláta, krém, tésztaszósz, rakottas és savanyúság. (Desszerttel még nem találkoztunk, de ha bárkinek van ötlete, ne habozzon megosztani!)

Padlizsános sült spagettitorta

Egy vega könyvben kutattam padlizsános receptek után, mert épp volt itthon két felhasználásra váró darab. Ezt választottam, pici módosítással elkészítettem a magam verzióját és ...

Használd jól!

Bár leszögeztük, hogy a padlizsán minden formában jó, van néhány tippünk, hogy lehetőleg még jobb legyen!

  • Fűszerek közül leginkább a borssal, borsikafűvel, bazsalikommal és oregánóval szimpatizál, de jól áll neki a hagyma, a fokhagyma és a citrom is.
  • Vásárlásnál keressük a feszes héjú, csillogó padlizsánokat, a ráncos, töpörödött már nagyon keserű lesz.
  • Ha sütni akarjuk, igyekezzünk egyforma méretűeket venni, különben a kisebbek túlsülnek, amíg a nagyobbak nyersek maradnak.
  • Nagy mennyiségű olajat képes felvenni, így, ha a vonalainkra vigyázunk vagy epebántalmaink vannak, inkább sütőben, papíron süssük, mint serpenyőben, olajjal.
  • A padlizsán akkor friss, ha szára még zöldes. Ha mégis száraz, barnás szárú padlizsánt vettünk, felhasználás előtt sózzuk be vastagon, hagyjuk állni 20 percet, majd öblítsük le!

Padlizsánnal készült receptek itt >>

Sült padlizsán csirkeraguval

Legkedvesebb alapanyagaim kombinációja: padlizsán, joghurt, csirekemell, citrom... :-) Ezen a nyáron sem maradhat ki. (Télen is ugyanilyen finom, de ez olyan "napfényes-meleg-ízű" ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...