A legszexisebb paradicsom, a padlizsán

Tojásgyümölcs, törökparadicsom, kékparadicsom, vinete...mind-mind a bársonyos színű, finom sziluettű padlizsánt jelenti. Aki egyébként a burgonya rokona!

Padlizsán snack, vagy mi

Évekkel ezelőtt kedves szomszédasszonyomnál ettem ilyen padlizsánt. Neve nincs. A padlizsán snack volt a legértelmesebb elnevezés, amit ki tudtam találni rá. Hogy miért? Mert se nem ...

Pár évvel ezelőtt egy erdélyi hátizsákos túrán este hét fele estem be alkalmi vendéglátóimhoz. „Szerencsémre” a háziasszony épp akkor sütött télire padlizsánt a szomszédasszonyok segítségével. Ahogy az a népmesében meg van írva, körben ültek, beszélgettek, és a disznóperzselővel megfeketített, mintegy harminckilónyi padlizsánt boszorkányos gyorsasággal szabadították meg a héjától. Udvariasságnak szánt, segíthetek-e kérdésemre udvarias igennel válaszoltak, így a kimerítő túra és a nem könnyű hátizsák cipelése után éjfélig még a tűzforró padlizsánnal is volt egy szép, hosszú kalandom. A padlizsán iránti olthatatlan rajongásomnak azonban ez sem tudott gátat szabni.

Padlizsánkrém 1.

Padlizsánkrém, avagy mit csináljunk a kamrában sorsára váró, egyetlen tojásgyümölccsel? Nem halogathattam tovább, (frissesség tekintetében) az utolsó előtti pillanatban nyúltam ...

Keleti kedvenc

A padlizsán Délkelet-Ázsiából érkezett Európába, Görögországon és Itálián keresztül. Így nem is csoda, hogy a keleti és a mediterrán konyha egyik alapanyaga. Hozzánk a török időkben, hódítóink közvetítésével került, innen a neve, törökparadicsom, főleg egytálételeket és krémeket készítettek belőle. A múlt század második felében „kiment a divatból”, mára azonban szerencsére ismét a nyárvégi kedvencek között van.

Caponata

Ez egy tipikus szicíliai előétel. Amikor ott voltunk nagyon sokszor ettük a vacsorához előételként. A recept egy eredeti szicíliai szakácskönyvből származik.

Pármai padlizsán

Becsapós elnevezés, a pármai szó hallatán ugyanis rögtön a sonkára asszociál az ember, de ez az étel nem rejt húst. (Eredeti recept az Egy falat... Olaszország c. könyvben olvasható.)

Univerzális felhasználhatóság

Padlizsánból gyakorlatilag bármit készíthetünk. Remek húspótló, akár egytálételbe, grillezve vagy rántva, de szárnyassal párosítva is kitűnő választás. Készülhet belőle leves, saláta, krém, tésztaszósz, rakottas és savanyúság. (Desszerttel még nem találkoztunk, de ha bárkinek van ötlete, ne habozzon megosztani!)

Padlizsános sült spagettitorta

Egy vega könyvben kutattam padlizsános receptek után, mert épp volt itthon két felhasználásra váró darab. Ezt választottam, pici módosítással elkészítettem a magam verzióját és ...

Használd jól!

Bár leszögeztük, hogy a padlizsán minden formában jó, van néhány tippünk, hogy lehetőleg még jobb legyen!

  • Fűszerek közül leginkább a borssal, borsikafűvel, bazsalikommal és oregánóval szimpatizál, de jól áll neki a hagyma, a fokhagyma és a citrom is.
  • Vásárlásnál keressük a feszes héjú, csillogó padlizsánokat, a ráncos, töpörödött már nagyon keserű lesz.
  • Ha sütni akarjuk, igyekezzünk egyforma méretűeket venni, különben a kisebbek túlsülnek, amíg a nagyobbak nyersek maradnak.
  • Nagy mennyiségű olajat képes felvenni, így, ha a vonalainkra vigyázunk vagy epebántalmaink vannak, inkább sütőben, papíron süssük, mint serpenyőben, olajjal.
  • A padlizsán akkor friss, ha szára még zöldes. Ha mégis száraz, barnás szárú padlizsánt vettünk, felhasználás előtt sózzuk be vastagon, hagyjuk állni 20 percet, majd öblítsük le!

Padlizsánnal készült receptek itt >>

Sült padlizsán csirkeraguval

Legkedvesebb alapanyagaim kombinációja: padlizsán, joghurt, csirekemell, citrom... :-) Ezen a nyáron sem maradhat ki. (Télen is ugyanilyen finom, de ez olyan "napfényes-meleg-ízű" ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...