A leggulyásabb gulyás

Ki tudja, milyen az igazi gulyás? Egyértelmű, hogy mindenki. Vagy legalábbis mindenkinek megvan a véleménye gulyásügyben. Épp az Ínyesmesternek ne lenne?

Készüljön marhából, lehet disznóból is, disznóból kizárt, kell bele zöldség, csak krumpli kell bele, jó sok hagyma, fokhagyma nem, fokhagyma is – és az eltérő vélemények sora folytatható napestig.

Ha valami, hát az biztosan nagyon távol áll tőlem, hogy egy bizonyos ételből az „eredetit”, a „hagyományosat”, az „igazit” preferáljam. Nem hiszek ezekben a fogalmakban. A lényeg, hogy az adott étel finom legyen, nevezzék bárhogyan is. Vannak olyan fogások, amelyeknél újra és újra felmerül a kérdés, hogy milyen is az eredeti. Eredeti brassói, somlói galuska, szegedi halászlé, bajai halászlé, csevapcsicsa vagy épp gulyás.

Az eredeti gulyás Ínyesmestertől receptjéért kattints ide!

Ott válnak ezek a viták igazán ölre menővé, ahol olyan ételekről van szó, amelynek minden családban megvan a maga hagyománya. Az emberek ilyenkor a saját családi hagyományukat érzik sértve attól, ha mások kritizálják az adott elkészítési módot. És valószínűleg így van ez jól. A magam részéről kedvelem az ilyen vitákat, bár sosem vennék részt bennük. Minden étel és a receptje attól lesz igazán élővé, ha sokat készítik, formálják, idomítják.

Ilyen a gulyásleves is. Mindenki eszi, mindenki készíti, sőt a külföldiek is úgy képzelik a magyar konyhát, ahogy az a gulyásból kigőzölög. Nemrég Prágában kóstoltam egy szegedi gulast/goulasht, ami leginkább egy jól berántott székelykáposztára hasonlított. Nem volt rossz egyébként, és az legalábbis kiderült belőle, hogy a szegediség abban rejlik, hogy jó adag pirospaprikát kell az ételbe szórni. Kicsit sajnálom, hogy a népiesség felé forduló romantika nem inkább a feketelevest fedezte fel magának, és nyomta rá az örökkévalóságig tartó nemzeti étel bélyegét. Egész más képet mutatna úgy a magyar konyha. De ezen keseregni szintén eléggé 19. századi volna, úgyhogy örüljünk inkább a gulyásnak.

Az Ínyesmester szakácskönyve – bár nyilván nem az első gulyásreceptet közli – viszonylag közel áll időben az étel nagy felfedezéséhez. Az 1930-as években már szinte minden pesti étterem kínált gulyáslevest, sőt már Bécsben is népszerű volt „Gollasch” néven. Magyar Elek, alias Ínyesmester, nagy részletességgel tárgyalja a témát, határozottan elvetendőnek titulálva minden változatát.

A gulyáslevesbe szerinte nem kerülhet köménymag, mert attól bécsies lesz, nem kerülhet paradicsom, mert az csak délvidéki elfajzás. Nem készíthetjük disznóból, de még csak nem is vegyíthetjük a marhahússal, mert attól túl nehéz lenne az étel. Ha pedig borjúból főznék, akkor túlságosan jellegtelen volna. Nem illik bele főzni csipetkét vagy tésztát, csupán mellé adni forró zsírban megforgatott „gömbölyű metéltet”. Amit még nagyon fontosnak tart, az a hagyma mennyisége. „A hagyma csak nüansz legyen az ízek sokaságában. Ha sok van belőle, édessé, kellemetlen szagúvá és gyomorsavtermelővé teszi ételünket.”

Az eredeti gulyás Ínyesmestertől receptjéért kattints ide!

Ez a gulyás nem készülhet csupán egyféle húsból. Sokkal inkább háromféléből, amelyek között a szép színhús mellett (pl. vesepecsenye vagy felsál) kell lennie csülöknek vagy bőrkés pofahúsnak, ami a leves kocsonyásságát fogja biztosítani, és kell még bele belsőség is, szív, tőgy vagy máj, hogy az ízét gazdagítsa. Tehát sokféle hús, de nagyon kevés minden egyéb. A krumplin és a minimális mennyiségű vöröshagymán kívül már zöldség nem is kerül bele.

Kerül viszont fehérbor, nem is olyan kevés, 2 dl. Ez számomra meglepetés volt, mert bár nem szoktam bort tenni a gulyásba, de ha mégis tettem volna, az biztosan vörös lett volna. Mindenesetre nem volt ez rossz ötlet, mert kicsit kompenzálta a hiányérzetet, amit a köménymag és a zöldségek elhagyása okozott. (Volt egy pillanat főzés közben, amikor komolyan a kezemre kellett csapnom, hogy legalább egy fél paradicsomot ne csempésszek a levesbe.)

Ilyen tehát az Ínyesmester szerint az eredeti, igazi, hagyományos gulyásleves. Ti mit gondoltok, milyen az igazi gulyás?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...