A lecsó külföldiül

Bár balkáni eredetű, a hatvanas években olyan ügyesen exportáltuk a blokk többi országába, hogy Európa fele ma is lecsónak hívja. Na, de mi a helyzet a másik felével?

Ratatouille 4.

A francia lecsó. Mindenki úgy készítse, ahogy szereti. Akárcsak a mi lecsónkat. :-)  Köretnek is kiváló.

A jó magyar lecsó

Ebbe akkor most nem menjünk bele, igazságot úgysem lehet tenni az ügyben, ahány ház, annyi szokás. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy kell bele vöröshagyma, paprika és paradicsom, de hogy zsíron, szalonnán vagy olajon, tojással, tarhonyával vagy tisztán, kolbásszal, debrecenivel vagy virslivel..., hát ez csak rajtatok múlik. Mindenesetre már az is bizonyítja, micsoda nagyszerű ételről van szó, hogy fél Európa egyszerűen lecsónak hívja: az oroszok lecsónak, a lengyelek letzonak, a németek pedig letschonak. Na ja, ehhez kellett az a negyven év, amíg keletre lecsókonzervet exportáltunk, nyugatról pedig német turistát importáltunk.

Még több lecsórecept itt >>

Lecsó

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), ...

Tarhonyasziget cukkinis lecsóban

Szerencsénkre rengeteg paprika és paradicsom lett az udvarunkban, habár az előrejelzés siralmasnak ígérkezett. Ezért végre saját termésből készítettem lecsót, de mivel még mindig ...

És külföldi rokonai?

Persze vannak szerencsés népek, melyek maguk főzik a lecsójukat éghajlatuknál fogva náluk is egész nyáron virul a paprika, a paradicsom és más egyéb finomságok is, amit szintén beletesznek. A franciák ratatulle-nak hívják, és a mi alapunkon kívül padlizsánnal, cukkínivel, fokhagymával és fűszerekkel főzik. Az olaszok szerényebbek, a mi, originál cecei paprikánkat vastag húsú kaliforniaival helyettesítik, hús nélkül tálalják és peperonatának nevezik.

Még több lecsórecept itt >>

Ratatouille a la L'ecsó

A barátnőmmel néztük meg a rajzfilmet, és rákérdezett, hogy el tudom e készíteni Remy lecsóját. Utánanéztem az interneten, és nem kevés keresés után találtam egy lefordított ...

Peperonata- szegények lecsója

Bár ez az olasz éltel nálunk a hús és kolbász hiánya miatt szegények lecsója néven fut - ízének semmi köze a mi magyar lecsónkhoz. Sokkal inkább emlékeztet az ajvárra, ...

Ratatouille - a francia lecsó

A ratatouille a franciák kedvelt padlizsános egytálétele, amelyet gyakran emlegetnek francia lecsóként is. Alapanyagai között a hagyma, paprika, paradicsom ugyanúgy megtalálható, mint a ...

A mediterrán variáció

Természetesen a görögöknek is megvan a saját receptjük, spetsofait rendeljünk, ha valamelyik szigeten lecsóra szottyan kedvünk. Lényegében annyiban különbözik a ratatulle-tól, hogy kerül bele vörösbor és sokkal szaftosabb, mint krémes francia rokona. A spanyoloknál két típus is van, északon a piperade basquese, amit szárított sonkával dúsítanak, és az andalúz verzió, a pisto cordobés, amiben krumpli van. És természetesen a lecsóval szoros rokonságot mutat az összes dalmát és szerb, sült paprikás egytál, amibe olykor paradicsom, olykor hús kerül!

Még több lecsórecept itt >>

Így készül a legfinomabb lecsó >>

Sütő Enikő már alig várja a lecsószezont >>

Tojásos sültpaprika

Imrénél vásároltam a zöldségeket - mint mindig -, kajákról beszélgettünk - mint mindig. Láttam, nagyokat nyel, kérdem: - Evett ma már valamit egyáltalán? - délelőtt ...

Görög szigeti lecsó-spetsofai

18 éves korom óta nagyon szeretem Görögországot, és a görög konyhát. A görög emberekről köztudott, hogy viszonylag sokáig élnek egészségesen. Mindez a gasztonómiájuknak ...

Olajos sültpaprika-saláta

Sültpaprikából a különféle krémek és levesek mellett nagyon finom saláta is készíthető. Arra ügyeljünk, hogy vastagabb húsú paprikákat süssünk. Az olajos sültpaprika salátát ...

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!