Lakoma a skót „Petőfi” emlékére

Robert Burns skót költő 1759. január 25-én született. Népe ezt persze minden évben lelkiismeretesen meg is ünnepli a Burns Night alkalmával hagyományos fogásokkal és sok whiskyvel...

Shortbread, a skót vajas keksz

A shortbread eredetileg skót vagy angol keksz, neve nem a „short” (rövid), hanem a „shortening”, azaz zsiradék szóból származik. Magas vajtartalmának köszönhetően lesz finom, omlós ...

Az ünnep hagyománya egészen a 18. századig nyúlik vissza: először a költő halálának évfordulóján emlékeztek meg róla lakomával. Az ünnepi dudaszó és Burns hálaadó imádságának elmondása után hagyományosan köszöntik az est főszereplőjét, a haggist! A haggis eredetileg báránygyomorba töltött belsőségekből, zabból és rengeteg fűszerből készült, ma már az igazi gyomor elmarad, a májas hurkára emlékeztető haggis azonban továbbra is méltó népszerűségnek örvend. A hagyomány szerint maga Burns is nagyon kedvelte ezt az étket, még egy verset is írt hozzá, ezt szokás felolvasni.

Cock-a-Leekie

A skótok húslevese. Egy régi, tradicionális étel Skóciában, legalább annyira hagyományos, mint a mi húslevesünk. Ugyanúgy hiszik, hogy még a holtakat is feltámasztja, és ...

Répaleves "skót puszival"

Minden kedden jön hozzánk a szállító. Ő biztosítja a friss, helyi és idényzöldséget és -gyümölcsöt, de bio húst, kenyérféléket, meg mindenféle más földi jót is lehet tőle ...

Marha egytál gerslivel

Igazi téli leves. Benne van minden, amire az embernek szüksége van: omlós marhahús, zöldségek, egy kis meleg a cayenne borstól. Érdemes rászánni az időt, és tényleg lassú tűzön ...

Levendulás shortbread

Az eztettem.blogspot.com-on újabb okosságok a shortbreadről - amiből ki fog derülni, hogy igazából ez nem is shortbread, de azért finom. :)

Caramel shortbread

Sütés nélkül is el lehet készíteni a  tésztát. Hozzávalók: 500 g Digestive keksz, 225 g olvasztott vaj. Elkészítés: a kekszet ledaráljuk, és belekeverjük a vajat. A tepsibe ...

Skót mazsolás sütemény

Sok éve sütöm ezt a sütit. Nagyon gyors és egyszerű. Az eredeti recept anyuék egyik szakácskönyvéből van: Verő Juli - Országok ételek. Szeretem azt a könyvet, rengeteg nagyszerű ...

További skót recepteket itt találsz! >>

A haggis általában főfogásként szerepel a menüben. Tölthetik csirkemellbe, pitébe, adhatják whiskyszósszal, a konzervatívabbak mégis ragaszkodnak a haggis, neeps and tatties nevű fogáshoz, utóbbi két szó a kerekrépát, illetve burgonyát takarja, mégpedig püré formában. Előtte cock-a-leekie-t, póréhagymás csirkelevest tálalnak, esetleg árpával dúsított, sűrű zöldséglevest, Scotch broth-t vagy skót füstölt lazacból készült előételt. Utána népszerű desszert a skót vajas keksz, a shortbread, melyet tejszínhabbal és gyümölcsökkel lehet gazdagítani. A cranachan whiskyvel és mézzel ízesített, enyhén felvert tejszínhabból, pirított zabpehelyből és friss málnából álló poharas desszert.

Még több whiskys receptért kattints ide! >>

Vacsora után elengedhetetlen a felföldi különlegességekkel megrakott sajttál, és a skót főzdékből származó füstös, single malt whiskyk kóstolgatása. A vendégek szórakoztatása sem maradhat el. Burns szép, de avatatlan fül számára igen nehezen érthető költeményeinek hallgatásánál talán még vidámabb program a ceilidh. Ez a skót népzenére lejtett, egyszerű lépésekből álló körtánc remekül összehozza az – esetleg már kissé kapatos – vendégsereget.

Így spórolnak a britek >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...