Hagyományosan a dödöllét az egész országban fogyasztják – csak éppen mindenhol másképp nevezik. Egyes helyeken gancának, de cinke és gánica néven is tudják bizonyos helyeken, hogy a krumplis-lisztes egytálételre gondolunk (mellesleg az olaszoknál gnocchi néven ismert). Évszázadok óta készítik hazánkban, a szegények eledeleként tartják számon születése óta, hiszen hozzávalói általában minden éléskamrában megtalálhatóak voltak: krumpli, liszt és némi szalonna biztosan árválkodott a házaknál ínséges időkben is. Ez most sincsen másképp, pár száz forintból isteni, laktató, téli ebédet rittyenthetünk, ami mindenkinek garantáltan kedvére lesz!
Ezeket olvastad már?
Azt már tehát tudjuk, hogy a krumpli és liszt elengedhetetlen a dödölléhez, némi hagymával, zsírral viszont tovább kell bonyolítanunk a képet.
Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk egészen vékony szeletekre, majd főzzük meg, a főzővíz felét viszont hagyjuk meg. Törjük össze a megfőtt krumplit és lazítsuk a félretett vízzel – majd ehhez kell adagolnunk a lisztet, de vigyázzunk. Fontos, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
Mindezek után föltesszük az i-re a pontot a hagymás zsírral: nem kell tartani tőle, ráadásul a kacsazsírban pirított hagymakockákkal százszor finomabb lesz a végeredmény, mintha olajjal dolgoznánk. Forgassuk meg benne a kanál segítségével megformázott galuskákat és tepsiben süssük őket készre. Az előmelegített sütőt legalább 200 fokra állítsuk! A sütőből kivéve összeforgathatjuk pirított szalonnakockákkal, meglocsoljuk egy csepp tejföllel és nem kertelünk: egy kis maradék, hagymás zsírral diszkréten még meglocsolhatjuk a tetejét (estére isten bizony, hogy csak salátát eszünk!).