Lakoma fillérekből: dödölle

Ha boltba menni már nincs idő vagy a családi kassza tartalma megcsappant, arra az esetre is készíthetünk finom ebédet – mindenki megelégedésére. Itt a dödölle ideje!

Hagyományosan a dödöllét az egész országban fogyasztják – csak éppen mindenhol másképp nevezik. Egyes helyeken gancának, de cinke és gánica néven is tudják bizonyos helyeken, hogy a krumplis-lisztes egytálételre gondolunk (mellesleg az olaszoknál gnocchi néven ismert). Évszázadok óta készítik hazánkban, a szegények eledeleként tartják számon születése óta, hiszen hozzávalói általában minden éléskamrában megtalálhatóak voltak: krumpli, liszt és némi szalonna biztosan árválkodott a házaknál ínséges időkben is. Ez most sincsen másképp, pár száz forintból isteni, laktató, téli ebédet rittyenthetünk, ami mindenkinek garantáltan kedvére lesz!

Ezeket olvastad már?

Azt már tehát tudjuk, hogy a krumpli és liszt elengedhetetlen a dödölléhez, némi hagymával, zsírral viszont tovább kell bonyolítanunk a képet.

Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk egészen vékony szeletekre, majd főzzük meg, a főzővíz felét viszont hagyjuk meg. Törjük össze a megfőtt krumplit és lazítsuk a félretett vízzel – majd ehhez kell adagolnunk a lisztet, de vigyázzunk. Fontos, hogy csomómentes tésztát kapjunk.

Gánica (Dödölle)

Az egyik kedvenc krumplis ételem! Elkészítésekor, eddig már két fakanalat törtem el. Ezt az ételt felénk Gánicának is hívják!

Mindezek után föltesszük az i-re a pontot a hagymás zsírral: nem kell tartani tőle, ráadásul a kacsazsírban pirított hagymakockákkal százszor finomabb lesz a végeredmény, mintha olajjal dolgoznánk. Forgassuk meg benne a kanál segítségével megformázott galuskákat és tepsiben süssük őket készre. Az előmelegített sütőt legalább 200 fokra állítsuk! A sütőből kivéve összeforgathatjuk pirított szalonnakockákkal, meglocsoljuk egy csepp tejföllel és nem kertelünk: egy kis maradék, hagymás zsírral diszkréten még meglocsolhatjuk a tetejét (estére isten bizony, hogy csak salátát eszünk!).

Zöldfűszeres gnocchi újkrumpliból

Nagy kedvencem a gnocchi. Jól tudjuk, hogy öreg krumpliból illik csinálni, mert annak kisebb a folyadéktartalma, viszont több benne a keményítő, így kevesebb lisztet vesz fel. Kíváncsi ...

Gnocchi citromos-zsályás szósszal

Gnocchi citromos-zsályás szósszal az Electrolux konyhájából. Ötvözi a hagyományos olasz ízeket, egy könnyű, friss ételben. Kellemes kísérője lehet húsoknak és halaknak is.

Gnocchi- petrezselyemmel, lila hagymával

 Már rég óta meg akartam próbálni a gnocchit. Mikor készen lett, megállapítottam, hogy ez bizony olyan mint a nudli. Lehet hogy valamit rosszul csináltam? Végül is nem ez a lényeg, hanem ...

További dödölle receptekért kattints ide!

Még több gnocchi receptet, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...