A kürtőskalács is hungarikum lett

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

"A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez" - tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet – írja az MTI.

Kovászna Megye Tanácsának ezzel kapcsolatos csütörtöki közleményében emlékeztet: a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület másfél évvel ezelőtt indítványozta a budapesti Földművelésügyi Minisztérium keretében működő bizottságoknál az elismerés megítélését, amelyhez hepehupás út vezetett, de végül a kezdeményezést siker koronázta.

Mint ismeretes, Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtőskalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi. A kürtőskalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható – indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolását.

Nem egészen két héttel ezelőtt azonban a román agrárminiszter-jelölt jelentette be, hogy levédetné a kürtőskalácsot mint hagyományos román terméket, így a magyar döntésből akár komoly vita is lehet. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület levélben hívta fel a szakminiszter figyelmét, hogy ez egy székely-magyar termék, és "kár lenne most egy elhamarkodott döntéssel rossz útra terelni a kürtőskalács történetét".

Tajvantól Ausztrálián át Peruig és Kanadáig

„A kürtőskalács ma már az egész világon elterjedt, és ez különösen nagy felelősséget ró ránk: a sütemény a magyar nyelvterület védjegyévé vált. A kürtőskalács kedvelői, Tajvantól Ausztrálián át Peruig és Kanadáig, a finomság története iránt is érdeklődést tanúsítanak. Erre a szimpátiára úgy kell tekintenünk, mint egy nagyszerű lehetőségre, amely mindenkit hozzásegíthet a vidék értékeinek megismerésére” - fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Mint mondta, ezért is csatlakoztak ehhez a munkához a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület keretében. Felidézte: a kürtőskalács néven ismert, égetett cukorral borított termék népszerűsítését célzó kampányt indítottak, székelyföldi rendezvényt szerveztek a termék köré, segítve a Szaktestület munkáját, kiadványokat készítetek, és azt tűzték ki célul, hogy e hagyományos terméket Székelyföld nagykövetévé tegyék.

"Kiemelt célunknak tekintjük a kürtőskalácsnak a világ minél több országában való elterjesztését. Bízunk benne, hogy tevékenységünk hozzájárul a szakma tisztulásához, és elérjük egy olyan „brand” felépülését, amelyre nemcsak a magyarság, hanem egész Európa büszke lehet" – mondta Tamá Sándor.

Ez is érdekelhet!

Tunkold a hurkazsírt! - 19 nagyon magyar disznóság, mert itt a disznótoros lakomák szezonja!

(via MTI)

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!