A kürtőskalács is hungarikum lett

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

"A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez" - tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet – írja az MTI.

Kovászna Megye Tanácsának ezzel kapcsolatos csütörtöki közleményében emlékeztet: a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület másfél évvel ezelőtt indítványozta a budapesti Földművelésügyi Minisztérium keretében működő bizottságoknál az elismerés megítélését, amelyhez hepehupás út vezetett, de végül a kezdeményezést siker koronázta.

Mint ismeretes, Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtőskalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi. A kürtőskalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható – indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolását.

Nem egészen két héttel ezelőtt azonban a román agrárminiszter-jelölt jelentette be, hogy levédetné a kürtőskalácsot mint hagyományos román terméket, így a magyar döntésből akár komoly vita is lehet. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület levélben hívta fel a szakminiszter figyelmét, hogy ez egy székely-magyar termék, és "kár lenne most egy elhamarkodott döntéssel rossz útra terelni a kürtőskalács történetét".

Tajvantól Ausztrálián át Peruig és Kanadáig

„A kürtőskalács ma már az egész világon elterjedt, és ez különösen nagy felelősséget ró ránk: a sütemény a magyar nyelvterület védjegyévé vált. A kürtőskalács kedvelői, Tajvantól Ausztrálián át Peruig és Kanadáig, a finomság története iránt is érdeklődést tanúsítanak. Erre a szimpátiára úgy kell tekintenünk, mint egy nagyszerű lehetőségre, amely mindenkit hozzásegíthet a vidék értékeinek megismerésére” - fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Mint mondta, ezért is csatlakoztak ehhez a munkához a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület keretében. Felidézte: a kürtőskalács néven ismert, égetett cukorral borított termék népszerűsítését célzó kampányt indítottak, székelyföldi rendezvényt szerveztek a termék köré, segítve a Szaktestület munkáját, kiadványokat készítetek, és azt tűzték ki célul, hogy e hagyományos terméket Székelyföld nagykövetévé tegyék.

"Kiemelt célunknak tekintjük a kürtőskalácsnak a világ minél több országában való elterjesztését. Bízunk benne, hogy tevékenységünk hozzájárul a szakma tisztulásához, és elérjük egy olyan „brand” felépülését, amelyre nemcsak a magyarság, hanem egész Európa büszke lehet" – mondta Tamá Sándor.

Ez is érdekelhet!

Tunkold a hurkazsírt! - 19 nagyon magyar disznóság, mert itt a disznótoros lakomák szezonja!

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...