A kora nyári szezonban mindenki az eperről, a málnáról és a cseresznyéről beszél, míg egy másik, szezonális és a régiónkra jellemző gyümölcsről: a meggyről sokkal kevesebb szó esik.
A meggy a csonthéjas gyümölcsök közé tartozik, több, mint 300 fajtáját ismerjük. A méretüket tekintve lehetnek kisebb vagy nagyobb gyümölcsök, és a fajták színe is széles skálán mozog. Nézzük, milyen értékes élettani tulajdonságai vannak ennek a csodálatos gyümölcsnek, és hogy érdemes beillesztenünk az egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe:
- kalóriaszegény: 10 dkg meggy mindössze ~45-50 kcal és ~12 g szénhidrátot tartalmaz,
- vitamintartalmát tekintve kiemelendő magas A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin-, folsavtartalma,
- gazdag káliumban, vasban ésmagnéziumban,
- fanyar ízének köszönhetően igazi frissítő csemege a meleg nyári napokban,
- külön kiemelendő magas antioxidánstartalma, amelyek segítenek szervezetünkben a szabadgyökök megkötésében, szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Szezonban fogyasszuk frissen, de kitűnően fagyasztható, készíthetünk belőle kompótot, lekvárt, szörpöt is.
A meggy tökéletesen beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe, hiszen rendkívül változatosan elkészíthető. Felhasználhatjuk:
- reggeli gyümölcsös turmixunkba,
- tízórai gyümölcssalátánkba vagy
- házi gyümölcsjoghurtunkba,
- uzsonnára gyümölcsös túrókrémként,
- hidegen vagy melegen meggylevesként,
- fűszeres húsételeinkkel harmonizáló meggymártásként,
- és klasszikus vagy reform süteményeink alkotórészeként.
Inspirációként álljon itt ez a receptlista, próbáljátok ki ezeket az ételeket, amíg kapható az isteni, hazai meggy a boltokban!