Kora nyári antioxidánsbomba: egyél meggyet, amikor csak teheted!

Egyszerre fanyar és édes, istenien frissítő, egészséges szezonális gyümölcs. Mi ez? Igen, a meggy!

A kora nyári szezonban mindenki az eperről, a málnáról és a cseresznyéről beszél, míg egy másik, szezonális és a régiónkra jellemző gyümölcsről: a meggyről sokkal kevesebb szó esik.

A meggy a csonthéjas gyümölcsök közé tartozik, több, mint 300 fajtáját ismerjük. A méretüket tekintve lehetnek kisebb vagy nagyobb gyümölcsök, és a fajták színe is széles skálán mozog. Nézzük, milyen értékes élettani tulajdonságai vannak ennek a csodálatos gyümölcsnek, és hogy érdemes beillesztenünk az egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe:

  1. kalóriaszegény: 10 dkg meggy mindössze ~45-50 kcal és ~12 g szénhidrátot tartalmaz,
  2. vitamintartalmát tekintve kiemelendő magas A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin-, folsavtartalma,
  3. gazdag káliumban, vasban ésmagnéziumban,
  4. fanyar ízének köszönhetően igazi frissítő csemege a meleg nyári napokban,
  5. külön kiemelendő magas antioxidánstartalma, amelyek segítenek szervezetünkben a szabadgyökök megkötésében, szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Szezonban fogyasszuk frissen, de kitűnően fagyasztható, készíthetünk belőle kompótot, lekvárt, szörpöt is.

A meggy tökéletesen beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe, hiszen rendkívül változatosan elkészíthető. Felhasználhatjuk:

  • reggeli gyümölcsös turmixunkba,
  • tízórai gyümölcssalátánkba vagy
  • házi gyümölcsjoghurtunkba,
  • uzsonnára gyümölcsös túrókrémként,
  • hidegen vagy melegen meggylevesként,
  • fűszeres húsételeinkkel harmonizáló meggymártásként,
  • és klasszikus vagy reform süteményeink alkotórészeként.

Inspirációként álljon itt ez a receptlista, próbáljátok ki ezeket az ételeket, amíg kapható az isteni, hazai meggy a boltokban!

Meggy a lelke...Kóstold meg te is, válassz éttermet!

  1. 1.

    Meggy smoothie

  2. 2.

    Vitaminbomba Nagymama receptjeiből

  3. 3.

    Meggyes túrókrém cukormentesen

  4. 4.

    Meggyes-fahéjas túrómousse

  5. 5.

    Diétás mentás meggyleves

  6. 6.

    Házi vaníliás puding meggyel

  7. 7.

    Paleo császármorzsa meggyöntettel

  8. 8.

    Meggyes kölesfelfújt

  9. 9.

    Ribizlis-meggyes piskóta cukor nélkül

  10. 10.

    Meggyes pite zabkásából

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...