Akad-e még valami, amit nem írtak meg a csokoládéról? A könyv szerzője is feltette magának ezt a kérdést, és arra jutott, hogy igen. Sorra veszi hát öt érzékünket – nem tévedés, a hallásunkat is – és bevezet a csokoládékóstolás művészetébe.
A kóstolás lényege pedig, hogy a milliónyi ízből minél többet élvezhessünk. Ne gondoljuk, hogy elméleti okoskodásokat olvashatunk! Nagyon sok gyakorlati tanácsot kapunk a vásárláshoz, a tartósításhoz, az elkészítéshez és ahhoz is, milyen csokoládét társítsunk a borhoz, a tömény italhoz, a szivarhoz, a kávéhoz, a teához, hogy teljesebb legyen, kibontakozzon az ízharmónia.
Na, és persze, a receptek! A máz és a különféle krémek, öntetek, habok, a fudge, a mendiant, a sodó, a charlotte, a fondán, a madeleine, a fondü, a fánk, a szuflé, a fagylalt, a trüffel, a gofri, a torták és a sütemények, a forró és hideg csokoládéitalok készítése és a közben alkalmazott ötletek és trükkök mind a csokoládék csodás világába kalauzolnak el.
A gyönyörű képekkel illusztrált, a Geopen Könyvkiadónál megjelent kötet (Stéphan Lagorce munkája) a csokoládé szerelmeseinek minden igényét igyekszik kielégíteni – már a formája is olyan, mint egy tábla minőségi, kiváló csokoládé: kóstolásra ingerel.