Költözős gombócleves

Nem könnyű feladat a kimerülő készletekből olyan ebédet kreálni költözés közben, amiből a dobozhalmok között cikázó unokánk is szívesen lakmározik. De sikerült, íme!

{node=144571}

Aki már költözött valaha, tudja, aki még nem, majd megtudja, mivel jár, amikor életünknek tárgyakban megtestesült darabjait dobozokba, zsákokba próbáljuk beszuszakolni. Közben persze etetni kell az unokát, a munkában segítőket is. A legegyszerűbbnek tűnő megoldás ilyenkor, ha rendelünk valamit. Ha így tennénk, akkor viszont felvetődik egy újabb probléma, mégpedig, hogy mit kezdjünk a felhalmozott készleteinkkel?

Maceszgombóc Nora Palmer konyhájából

A költözési menüsor speciális, mivel összeállítása szorosan kötődik a kármentés különböző stációihoz, vagyis a kamra és főképp a mélyhűtő tartalmának felszámolásához. Ez utóbbinak köszönhetően ettünk tökfőzeléket, töltött káposztát, gombapörköltet, gyümölcslevest, és minden mást, amihez húsleves szükségeltetik.

Fokhagymás-tejes tökfőzelék

Soha életemben nem szerettem a tökfőzeléket, kivéve persze Mamáét. Hasonlóképpen készítette, talán annyi különbséggel, hogy az olaj helyett zsírt használt, gondolom én, mert a ...

Tejfölös gombapaprikás

Minél több fajta gombát használunk készítéséhez, annál finomabb a végeredmény. Az ízfokozás kedvéért, mintegy fűszerként kerültek bele a szárított gombák is.

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

A végső stádiumban a készletünk 25 dekányi darált hús, pár darab krumpli és vöröshagyma, valamint egy doboz tejföl volt.

Aranka barátnőm, aki a pakolásban elévülhetetlen érdemeket szerzett, és a főzést is magára vállalta, kiötlötte, hogy ezek az alapanyagok ideálisak egy cseh gombócleveshez. A pontos receptúrát ugyan nem ismerte, de annyira emlékezett, hogy az adottakon kívül még babérlevélre lesz szükség, valamint lisztre, a habaráshoz. Sebaj, mondtam, van egy remek cseh szakácskönyvem, utána tudunk nézni. Nyúlnék a polchoz, de az már üres… Valamelyik, gondosan leragasztott dobozban vár jobb sorára annak a bizonyos levesnek a receptje is. Nincs gond, mégiscsak az internet korában élünk, lám, kapóra jön a segítség, egy jó webszakácskönyv. Laptop bekapcsol, irány a NoSalty receptoldal! Nincs kapcsolat. Próbálkozás újra és újra – semmi. Négy nappal később derül majd ki, hogy a vihar miatt letört faág kitépte a falból a világhálóval összekötő vezetéket.

Az ebédidő viszont vészesen közeledett. Kérhettünk volna még telefonon segítséget, de úgy döntöttünk, emlékeinkre és kreativitásunkra hagyatkozunk. Így született meg a mi – és mint kiderült, nagy sikert aratott – költözős, cseh húsos-krumplis gombóclevesünk. Persze babérlevél sem volt otthon – vagy már azt is bepakoltuk…

Mari nagyi

Még több cseh receptet itt találsz

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...