Koleszterin vs. növényi szterinek

A magas koleszterin szint hazánkban népbetegségnek számít. A mögötte álló okok gyakran genetikai eredetűek, de néhány étrendi változtatás is segíthet csökkentésében.

A magas koleszterin szint okai gyakran genetikai eredetűek, így tévhit azt gondolni, hogy a sovány emberek védettek a betegséggel szemben. Természetesen az életmódunk, a táplálkozásunk nagyban meghatározza a koleszterin értékeinket: a zsíros húsok, az állati eredetű zsiradékok rendszeres fogyasztása is kiváltója lehet. A kóros koleszterin értékek „nem fájnak”, nem szoktunk miattuk orvoshoz fordulni, viszont szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, súlyosbodásában, ezért a labor-eredményeket komolyan kell vennünk és dolgoznunk kell a csökkentésükért!

Ha kiderült, hogy magas a koleszterin szintünk, rögtön a tiltólisták jutnak az eszünkbe, a sok finomság, amelyektől búcsút kell mondanunk. Ezúttal essen szó inkább arról, hogy mit együnk koleszterin szintünk csökkentése érdekében.

Koleszterin az állati eredetű alapanyagokban található, névrokonaik, a koleszterinekhez felépítésükben is hasonlító növényi szterinek nevükből láthatóan is a növényi eredetű alapanyagokban. Ők tudnak segíteni nekünk aktívan abban, hogy koleszterinszintünket táplálkozásunkkal csökkenthessük. Mivel a koleszterin és a növényi szterinek is a vastagbélből szívódnak fel, „aki előbb odaér” alapon, így a növényi szterinekben gazdag étrend csökkenti a koleszterin felszívódásának lehetőségét.

Növényi szterinek nagyobb mennyiségben a diófélékben, olajos magvakban, a növényi olajokban, margarinokban fordulnak elő, de megtalálhatók a teljes őrlésű gabonafélékben, a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Klinikai vizsgálatok szerint 2 g növényi szterint kellene elfogyasztanunk a kívánt koleszterin-csökkentő hatáshoz, ezt a mennyiséget azonban hagyományos táplálkozás útján sajnos meglehetősen nehéz összeszedni. Az élelmiszeripar próbálkozik a növényi szterinekkel dúsított termékek (ún. „funkcionális élelmiszerek”) előállításával, mint pl. tej, joghurt, joghurtitalok, salátadresszing, margarin (ez utóbbi hazánkban is kapható).

Hogy is néz ki a növényi szterinekben gazdag étrend?

Ha étrendünkkel szeretnénk koleszterin szintünket csökkenteni, nincs helye kompromisszumnak:

  • mindig teljes őrlésű gabonaféléket, belőlük készült kenyereket fogyasszunk,
  • reggelire, ebédre, vacsorára mindig legyen zöldség,
  • naponta egyszer fogyasszunk zöldsalátát, amit locsoljunk meg növényi olajjal,
  • fogyasszunk naponta friss gyümölcsöket ,
  • ételkészítéshez használjunk növényi olajokat,
  • müzlinkbe, salátánkra szórjunk olajos magvakat, dióféléket (ha túlsúllyal küzdünk, ügyeljünk az adagnagyságokra, 1 zárt maroknyi diófélénél, olajos magnál többet ne fogyasszunk!).

    Tökmagolajos kecskesajt saláta

    Az Őrségből kaptam a kecskesajtot, ami zöldfűszeres kéregben volt. A tökmagolaj, amit Magyarországon az Őrségben sajtolnak nagyon egészséges és pikáns ízű, salátákhoz kiváló. Az ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...