Kevesebb szénhidrátot ennél? 5+1 tipp, hogy mivel váltsd ki a kenyeret, pizzát, tésztát

Pizza, spagetti, szendvics kevés szénhidráttal? Bizony megoldható - ezek a szuper alapanyagok segítenek ebben.

Egyre többen fordulnak az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendek felé - akár fogyókúrájuk, akár életmódváltásuk, akár valamilyen betegségük kapcsán. Ennek a trendnek az egyik legklasszabb "mellékhatása", hogy egészen érdekes, ugyanakkor szuper ételek születnek.

Az étrendünk szénhidráttartalmának csökkentésének egyik fókuszában a gabonafélék elhagyása, kiváltása jár. Van, aki simán elhagyja a kenyeret, lisztet, tésztákat az étrendjéből, de az igazán kreatívok inkább újragondolják a klasszikusokat és kiváltják a gabonaféléket például zöldségekkel, olajos magvakkal.

Erre mutatunk most pár ötletet!

1. Karfiolból pizzaalap? Igen!

A pizzát szerintem mindenki szereti, én legalábbis nem ismerek senkit, aki ne enné szívesen. Ugyanakkor, lássuk be, bárhogy is pakoljuk meg, azért egy pizza mindig is elsősorban szénhidrátforrás lesz, mégpedig nem is csekély mennyiségben. Ha azonban nem túlenni szeretnénk magunkat, hanem "csak" a klasszikus paradicsomos-sajtos-stb. ízvilágra vágyunk, akkor szuper tésztaalapot készíthetünk karfiolból. Igen, elsőre én is elég szkeptikus voltam, amíg el nem készítettem ezt a sós karfioltésztájú rágcsálnivalót, ami ugyan nem pizza, de számomra bebizonyította, hogy nem kell ettől a megoldástól idegenkedni.

A karfiol rendkívül alacsony szénhidráttartalmú, könnyű is kezelni, és esküszöm, még a karfiolutálóknak sem lehet kifogásuk a kész ételek íze ellen. Haladók elkészíthetik brokkoliból is, na nem azért, mert ezzel nehezebb bánni, hanem mert a zöld színű tészta lehet, hogy nagyobb meggyőzőerőt igényel majd.

2. Spagetti cukkiniből

Szintén minimálisra csökkenthető ételünk szénhidráttartalma, ha hagyományos tészták helyett zöldségből, pl. cukkiniből készítjük el ételeinket. Ma már kaphatóak ún. spirulizáló konyhai gépek, de ha valakinek nincs ilyen otthon, akkor egy reszelővel is megoldható a spagetti alakúra formázás. Szósznak pedig használjuk bátran bármelyik kedvenc szószunkat.

Cukkini helyett használhatunk tököt is.

3. Rizs helyett gomba, padlizsán

Hagyományosan a rakott, töltött ételeinket rizzsel készítjük el. Kalória- és szénhidrátspórolás céljából kiválthatjuk a rizst apróra vágott, megpárolt gombával vagy padlizsánnal. Érdemes kipróbálni!

4. Uborkából, salátából szendvicsalap

Egyre több étteremben találkozom azzal a megoldással, hogy a hamburger diétás verziójaként a húspogácsát buci helyett jégsalátalevélben tálalva kínálják. Elsőre lehet, hogy furán hangzik, de másodjára rájövünk, hogy nem is olyan rossz megoldás. A feltétek köre ettől még lehet a szokásos - a ketchuppal, BBQ-szósszal persze tartsunk mértéket!

Uzsonnára, tízóraira pedig bátran készíthetünk magunknak szendvicset kenyér helyett salátalevelekből vagy uborkakarikákból.

5. Édesburgonyából pirítós

A tavalyi év egyik slágere volt a pirítóssütőben sült édesburgonya. Az édesburgonyának persze jelentősebb a szénhidráttartalma, mint a karfiolnak, brokkolinak, uborkának vagy salátalevélnek, de még mindig alatta marad a kenyérfélék értékeinek. Igazán különleges reggeli vagy vacsora varázsolható belőle.

+1. Mandula, olajos magvak őrleményei

A paleó étrend megjelenésével törtek előre a mandulából, olajos magvakból (pl. tökmag, szezámmag, lenmag) készült őrlemények, amelyeket kenyerekben, palacsintákban, lepényekben, süteményekben, pizzaalapokban használhatunk a hagyományos gabonalisztek kiváltására.

Ezek használatakor csak arra figyeljünk, hogy bár szénhidráttartalmuk alacsonyabb, mint a gabonaőrleményeknek, magas zsírtartalmuk miatt kalóriatartalmuk magas lehet, így, ha fogyni is szeretnénk, akkor fogyasztásuknál tartsunk mértéket!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk