Készíts tésztát otthon!

Múlt héten a házi tejtermék készítésére agitáltunk titeket – most a házi tészta szekerét toljuk. Pár alapszabály betartásával a legfinomabb házi tésztát varázsolhatod az asztalra!

Házi szélesmetélt gombaszósszal

A házilag gyúrt tésztánál nincs jobb! Időhiány miatt én sem csinálok mindig, ha boltit veszek, igyekszem a házihoz hasonlót választani, de meg sem közelíti egyik sem a kézzel gyúrt, ...

A házi tészta készítését állandó mumusként kísérti az a rosszindulatú pletyka, hogy időigényes, macerás és nehéz. Pedig egyik sem igaz, legalábbis nem ebben a formában. Valóban tovább tart, mintha a bolti zacskós társát zuttyantanánk a vízbe, és kicsit több takarítást igényel, mint ugyanez a művelet, sőt lehet, hogy picit gyakorolnunk is kell, az eredmény azonban mindenképpen kárpótol minket. A házi tészta ugyanis, bolti társával ellentétben, nem puszta köret. Annyira finom, hogy önmagában is isteni fogás lenne, egy pofonegyszerű szósszal feldobva pedig a legszürkébb hétköznapunkat is képes bearanyozni. Ha valakinek egyszer fene sok ideje van, na, meg egy adag kíváncsisága, készítsen el egy tál mákos tésztát ipari és házi tésztával. Egyszerűbb tésztaformákhoz még gépre sincs szükségünk – lebbencset, lasagne-, csusza- vagy kockatésztát, széles vagy vékony metéltet egy sima késsel is elintézhetünk. Ha pedig kedvet kapunk, szerezzünk be egy tésztakészítő gépet, így a bonyolultabb formákkal sem lesz gondunk!

Sajt, túró, tejföl: készítsd otthon! >>

Néhány tipp a tökéletes házi tésztához:

  • tésztakészítéshez mindig réteslisztet használjunk – sokkal finomabb szemcséi vannak, így a tésztánk is homogénebb lesz, és jóval vékonyabbra lehet nyújtani.
  • 10 dkg liszthez egy tojást és egy csipet sót számoljunk. Mivel egy átlagos tojás 50 grammos, kicsi vagy extra nagy tojás esetén lehet, hogy több, illetve kevesebb tojás kell.
  • Ha tojásmentes tésztát készítünk, durumlisztet vegyünk. Ezt csak vízzel kell keverni, 10 dkg liszhez kb. fél deci vizet számolva.
  • A liszet szitáljuk a munkafelületre, középre készítsünk mélyedést. Először egy villával dolgozzuk össze a tésztát, a széléről belefé haladva – ha kicsit összeállt, akkor kezdjük el kézzel gyúrni.
  • Ha egyszerre többet csinálunk, lefagyaszthatjuk vagy ki is száríthatjuk – a frissen gyúrt tészta ízét azonban csak akkor kapjuk meg, ha azonnal fel is használjuk.

Házi túrós csusza

Világ életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető, ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság ...

Gombás-újhagymás házi ravioli

Igen tudom, ez nem az a tészta, ami pikk-pakk elkészül. De megéri a fáradtságot. Valaki csak vajon átforgatja. Van aki tejszínes szószt készít mellé. Én bolognai ragut tálaltam hozzá.

Friss házi tészta

A friss házi tészta rengeteg féle variációban felhasználható. Jó, ha rendelkezünk tésztanyújtó géppel, de ha nincs, akkor se szomorkodjunk, ez esetben csak egy nyújtófa kell.

Csíkos tészta

Az egész folyamatot a tisztateszta.blog.hu-n találtam bemutatva. Véletlenül találtam a blogra és teljesen elvarázsolt a két fiatalember művészete, mert ez az. Mivel szeretek házi tésztát ...

A rovat korábbi receptjeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...