Készíts tésztát otthon!

Múlt héten a házi tejtermék készítésére agitáltunk titeket – most a házi tészta szekerét toljuk. Pár alapszabály betartásával a legfinomabb házi tésztát varázsolhatod az asztalra!

Házi szélesmetélt gombaszósszal

A házilag gyúrt tésztánál nincs jobb! Időhiány miatt én sem csinálok mindig, ha boltit veszek, igyekszem a házihoz hasonlót választani, de meg sem közelíti egyik sem a kézzel gyúrt, ...

A házi tészta készítését állandó mumusként kísérti az a rosszindulatú pletyka, hogy időigényes, macerás és nehéz. Pedig egyik sem igaz, legalábbis nem ebben a formában. Valóban tovább tart, mintha a bolti zacskós társát zuttyantanánk a vízbe, és kicsit több takarítást igényel, mint ugyanez a művelet, sőt lehet, hogy picit gyakorolnunk is kell, az eredmény azonban mindenképpen kárpótol minket. A házi tészta ugyanis, bolti társával ellentétben, nem puszta köret. Annyira finom, hogy önmagában is isteni fogás lenne, egy pofonegyszerű szósszal feldobva pedig a legszürkébb hétköznapunkat is képes bearanyozni. Ha valakinek egyszer fene sok ideje van, na, meg egy adag kíváncsisága, készítsen el egy tál mákos tésztát ipari és házi tésztával. Egyszerűbb tésztaformákhoz még gépre sincs szükségünk – lebbencset, lasagne-, csusza- vagy kockatésztát, széles vagy vékony metéltet egy sima késsel is elintézhetünk. Ha pedig kedvet kapunk, szerezzünk be egy tésztakészítő gépet, így a bonyolultabb formákkal sem lesz gondunk!

Sajt, túró, tejföl: készítsd otthon! >>

Néhány tipp a tökéletes házi tésztához:

  • tésztakészítéshez mindig réteslisztet használjunk – sokkal finomabb szemcséi vannak, így a tésztánk is homogénebb lesz, és jóval vékonyabbra lehet nyújtani.
  • 10 dkg liszthez egy tojást és egy csipet sót számoljunk. Mivel egy átlagos tojás 50 grammos, kicsi vagy extra nagy tojás esetén lehet, hogy több, illetve kevesebb tojás kell.
  • Ha tojásmentes tésztát készítünk, durumlisztet vegyünk. Ezt csak vízzel kell keverni, 10 dkg liszhez kb. fél deci vizet számolva.
  • A liszet szitáljuk a munkafelületre, középre készítsünk mélyedést. Először egy villával dolgozzuk össze a tésztát, a széléről belefé haladva – ha kicsit összeállt, akkor kezdjük el kézzel gyúrni.
  • Ha egyszerre többet csinálunk, lefagyaszthatjuk vagy ki is száríthatjuk – a frissen gyúrt tészta ízét azonban csak akkor kapjuk meg, ha azonnal fel is használjuk.

Házi túrós csusza

Világ életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető, ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság ...

Gombás-újhagymás házi ravioli

Igen tudom, ez nem az a tészta, ami pikk-pakk elkészül. De megéri a fáradtságot. Valaki csak vajon átforgatja. Van aki tejszínes szószt készít mellé. Én bolognai ragut tálaltam hozzá.

Friss házi tészta

A friss házi tészta rengeteg féle variációban felhasználható. Jó, ha rendelkezünk tésztanyújtó géppel, de ha nincs, akkor se szomorkodjunk, ez esetben csak egy nyújtófa kell.

Csíkos tészta

Az egész folyamatot a tisztateszta.blog.hu-n találtam bemutatva. Véletlenül találtam a blogra és teljesen elvarázsolt a két fiatalember művészete, mert ez az. Mivel szeretek házi tésztát ...

A rovat korábbi receptjeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...