Csak itt és csak most! Keleti Andrea megosztja a NoSalty-olvasóival az egyik kedvenc receptjét. Aki eddig még nem mert belevágni a sajttorta készítésébe, az most próbálja ki Andival!
Görögországban ettem életem első, narancsos sajttortáját, s addig kísérleteztem, amíg meg nem találtam azt a fantasztikus ízharmóniát. Hosszú évek alatt sikerült kifejlesztenem, így ezt a receptet már nyugodt szívvel adom közre. A sütemények engem gyakran megtréfálnak, soha nem sikerül kétszer ugyanolyanra egy édesség. A sajttortában azonban bízhatok, mindig hozza az elvárt színvonalat.
Narancsos sajttorta karamellizált citromkarikával (8 adag)
Hozzávalók
- vaj a sütőtál kikenéséhez
- 35 dkg ricotta
- 4 tojás sárgája
- 12 dkg cukor
- 0,5 dl friss narancslé
- 1 narancs reszelt héja
- 2 ek őrölt mandula
- karamellizált citromhoz:
- 2 citrom vékony karikákra szeletelve
- 12 dkg cukor
- 1,5 dl víz
Elkészítés
- Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű sütőformát vagy levehető szélű tortaformát.
- Borítsuk a ricottát egy keverőtálba, majd egyesével keverjük hozzá a tojássárgájákat. Adjuk hozzá a narancs reszelt héját, a friss narancslevet, a cukrot, és keverjük simára a tésztaalapot. Végül borítsuk az őrölt mandulát is a tálba.
- Öntsük a keveréket az előkészített formába és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük készre. Amikor megsült, nyissuk ki a sütő ajtaját és hagyjuk így pihenni, hűlni.
- Közben készítsük el a karamellizált citromot. Tegyük a kimagozott citromkarikákat, a cukrot és a vizet egy kisebb serpenyőbe és forraljuk fel. Majd csökkentsük a hőfokot és lassú tűzön, kb. 45 percig, rendszeres kevergetés mellett, hagyjuk a folyadékot elillanni, míg a citromkarikákat aranyló karamell nem veszi körül. Legyünk figyelmesek, nehogy megégjenek a drágák, kár lenne értük. Egyesével tegyük az elkészült citromokat egy sütőrácsra, hogy készre dermedhessenek.
- Amikor a sajttorta kihűlt, díszítsük a karamellizált citromkarikákkal, szeleteljük, s fogyasszuk, gyorsan, nehogy a következő pillanatban már üres legyen az a tortaforma…
ACsalád, Ízek, Cha-cha-cha című szakácskönyvemben igyekeztem azokat a kedvenc receptjeimet összeválogatni, amelyek nemcsak igazán családi jellegűek, hanem egészségesek is, mint például ez a sajttorta. Legyen szó a reggeli rohanásban a gyerekeknek gyorsan összeállítható aranyló grízpudingról vagy ebédre a gyümölcsös csirkenyársról, mind olyan ételek, amelyek központjában a család áll. Számomra ez nagyon fontos, hogy biztosíthassam a harmonikus étkezést azoknak, akiket a legjobban szeretek. Talán ettől különleges a könyvem, és ezeket a tapasztalatokat szeretném átadni.