A fagyi az egész nyarat végigkíséri: reggel, este, nyaraláskor, munka után – mindig ott a késztetés, hogy bekebelezzek pár gombócot, de a helyzet az, hogy a harsogóan színes, mesterséges anyagokkal pumpált verziók teljesen elveszik a kedvemet a jeges élvezettől. Bár Budapesten mára egyre több helyen lehet egészen finom, főzött fagyikat venni, arra gondoltam, idén az otthoni fagyikészítés projektjébe fogok, mert az biztosan olyan lesz, mint amilyet én szeretek!
Fagyikészítő gépem nincsen, a nyár nagy kihívásának ígérkezik, hogy beszerezzek egyet, addig is úgy kell okoskodnom, hogy masina nélkül is tudjak rittyenteni a vendégeknek vagy pusztán saját örömködésre jeges édességet. Pofonegyszerű ötlet, ami talán még eszedbe sem jutott: gyümölcsjoghurtot lefagyasztani, előtte kis műanyag pálcikát beleszúrni – pár óra múlva kész a szuper olcsón előállított fagyi, amivel a kisebbeknek is örömet szerezhetünk.
Hasonlóan egyszerű, de némileg már macerásabb, ha jó adag fagyasztott gyümölccsel és zsírosabb joghurttal felszerelkezve vágunk neki a fagyigyártásnak: jóféle aprítógéppel, erős karú botmixerrel nem lesz nehéz dolgunk: egy deci tejszínt, ha kapunk, jó minőségű sűrített tejből is zuttyanthatunk bele. Én nem rajongok a túlzottan édes ízekért, ezért csak minimális cukrot vagy mézet használok hozzá, szerintem a gyümölcs-tejtermék kombó önmagában is megéri a misét.
Ha krémesebb édességre vágynánk, hűtsünk be annyi tejszínt, amennyiből fagyit szeretnénk készíteni (persze joghurttal ez is hígítható), és a lényeg, hogy jéghidegre, de azért ne fagyosra hűljön. Szintén helyezzük mélyhűtőbe a mixer karjait, melyekkel fel fogjuk verni a tejszínt. Nem kell keményre, inkább csak tejföl állagúra, a további metodika úgy zajlik, mint az előző esetben.
Parfét előállítani sem nagy ördöngösség, őzgerincforma azért elég sok háztartásban akad, és nagyon mutatós fagyit varázsolhatunk a segítségével.Gyümölccsel, ízlés szerint csokival, kakaóval tovább ízesíthetjük a házi fagyit, természetesen a nagy klasszikusok, mint a vanília és a csokoládé, önmagukban garantálják az élvezeti faktort, ezért csokiból csakis jó minőségű, magas kakaótartalmút, vaníliából most kizárólag vaníliarudakat, semmiképp se vaníliaaromát használjunk!