A katsuobushi a japán konyha egyik legizgalmasabb alapanyaga, amelynek előállítása akár hat hónapig is eltarthat. Ez a kőkemény élelmiszer nem más, mint többször szárított, füstölt és fermentál csíkos hasú tonhaltörzs. Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett kis gyalu segítségével a szárított hal húsából vékony pelyheket faragnak. A bonito-pehely néven ismert sós, aromás ízesítő a dashi névre hallgató alaplé egyik fontos összetevője, de a japán konyha számtalan más fogásában szerepet kap.
A világ legkeményebb élelmiszereként számon tartott katsuobushit választotta kése alapanyagául egy élelmes YouTube-felhasználó, aki különböző szúró-vágó eszközökkel kapcsolatos DIY-trükköket mutat be csatornáján.
Az alábbi videóban ti is megleshetitek, hogyan készül egy katsuobushikés. A felvétel elején az inkognitóját gondosan őrző művész bemutatja, hogy a szárított bonito alkalmas akár egy szög beverésére vagy egy deszka kettétörésére is. Ezután egy tradicionális bonito-reszelőn dolgozza meg a haltörzset, majd fogóval és reszelővel is nekiesik. A végeredmény: egy éles bonitokés, ami még a papírral is elbánik.