Kedvenc karácsonyi sütijeink

Sokan vagyunk, akik hetekig tervezik a karácsonyi menü különleges és nem mindennapi fogásait. De a nagy klasszikusok ilyenkor sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról!

Apróságok a dobozban

Az ünnepi aprósütik közül egyértelműen a mézeskalács a legnépszerűbb, bár az ishler és a linzer is dobogós helyen van.Nagy előnyük, hogy légmentesen lezért dobozban hetekig frissek maradnak, így jó előre elkészíthetjük őket. Így aztán akár céges buli, akár hirtelen vendégség, akár egy váratlan szabad este egy jó könyvvel és forralt borral szakad a nyakunkba, csak elő kell venni a csodadobozt, és élvezni a tartalmát. A mézes kalács alapvetően téli édesség, de a ishlert és linzert is ünnepivé varázsolhatjuk, ha a jól bevált receptünket felturbózzuk pár karácsonyi fűszerrel, esetleg narancs, vagy fügelekvárral.

Isler

Az isler az egyik legjobb aprósütemény a világon. Két éve csináltam először, karácsonykor. Az én islerem abban tér el az eredeti (mandulás) verziótól, hogy apukám kertjében termett ...

Marcipánkrémes levendulás linzer

A süti apropóját az adta, hogy levendulaszirupot vettem (zabálnivaló csatos üvegben) és midenképpen ki szerettem volna próbálni. A karácsony előtti miskolci sütipartira ezzel ...

Linzer 2.

Egy kis mézes sütemény fűszert csempésztem a linzertésztába, amitől különleges lesz az íze.

Mézes édes rénszarvas

Ebben az évben az advent idején ezekkel a rénszarvasokkal és a háttérben látható kis táskákkal kedveskedtünk idősotthonunk lakóinak. Nagyon jópofák és puhák lettek.:) Persze a ...

A soklaposok kora

Karácsonykor a másik nagy kedvenc kísérősüti - vagyis ami nem a főszerepet játsza, de azért 3-4 fajta mindenképpen jelen van belőle - a soklapos. Lehet zserbó, flódni, mézes krémes, hatrakott, lényeg, hogy minél több lap rejtsen minél többféle krémet. Minden családnak megvan a maga kedvence, és titkos receptje, de akárcsak az aprósütiket, ezeket is karácsonyra lehet szabni néhány érdekes fűszerrel. Ezekben a sütikben közös, hogy minél többet állnak fogyasztás előtt, annál jobban összeérnek az ízek, puhul a tésztájunk, így érdemes őket az ünnep előtt pár nappal elkészíteni, és biztonágos helyre bújtatni a torkos családtagok elől!

Banni zserbója

Banni a kishúgom. Voltaképpen már egyáltalán nem kicsi, de nekem mindig pici marad, akire vigyázni kell, meg akiért lehet aggódni - amíg nincs saját gyerekem, valakiért kell. Az, hogy a ...

Mézes krémes Bjkatától

Jellegzetes karácsonyi sütemény. Könnyen nyújtható a tésztája. Házi készítésű lekvárral a legfinomabb. Mi szilvalekvárral szeretjük a legjobban. Kezdő háziasszonyok is könnyen ...

Flódni 2.

A szüleim (egyik) baráti társasága épp akkor járt nálunk a múltkor, mikor Eszter nagymamájának kakaós kalácsát először próbáltam ki - a fantasztikus recept érdeme is, hogy nem ...

Rita zserbója

Nagymamám receptje, csak egy kicsit átgyúrmáztam :). Én már zsírral készítem, mert sokkal finomabb a tészta. Jobban el is áll, bár nálunk ilyen probléma nincs :). Akkor fordul elő, ha ...

Mézes krémes

Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy-két napot álljon a hűtőben, akkor lesz igazán puha a tésztája.

Flódni torta

Flódni..sokáig azt se tudtam, mit jelent. Nálunk soha nem volt ez a sütemény az asztalon, anyukám talán mai napig sem evett még ilyet. Már felnőtt fejjel ismertem meg ezt a csodát, a ...

Bejgli nélkül nincs karácsony!

Bejgli még ott is lenni szokott, ahol a menü egyáltalán nem hagyományos, sőt, megkockáztatom, hogy még azoknál a családoknál is előfordul, ahol egyáltalán nem is szeretik a bejglit. Nem muszáj a megszokott tölteléket fogyasztanunk, ha idegenkedünk a mákos, diós vagy gesztenyés tölteléktől, kipróbálhatjuk kókuszos krémmel, csokival, nutellával, vagy marcipánnal. Egyre kevesebben állnak már neki magukk készíteni, inkább boltban veszik meg, így ha mi magunk állunk neki, akár kiváló ajándék is lehet, hiszen a házi bejglinél nincs jobb!

Bejgli 1.

Nem múlhat el karácsony diós és mákos bejgli nélkül. A bejglikészítésben Horváth Ilona volt segítségemre.

Diós és mákos bejgli 3. (Bejgli 6.)

Ez az egyik kedvenc karácsonyi süteményem, és mióta a cukrász suliban megtanultam megcsinálni, mindig sikerül. Azóta én csinálom a család azon tagjainak, akik nem bajlódnak vele.

Különleges mákos bejgli

A recept eredete egy régebbi karácsonyi Tina extra. Annyi különbséggel, hogy ott egy nagy bejglit sütöttek a hozzávalókból, én pedig inkább két karcsúbb tekercset készítettem.

Marcipános - aszalt szilvás bejgli

A december nem csak a karácsony, hanem a vizsgaidőszak közeledtét is jelzi. Ilyenkor minden tisztességes felsőoktatásban részt vevő sürgős egyéb elfoglaltság elé néz, lehetőleg olyan ...

Aszalt szilvás-mákos bejgli

Mindig szeretem kipróbálni az újdonságokat, ilyet még nem készítettem, ezért örülök a változtatásnak. Nagyon passzol egymáshoz a mák és aszalt szilva. Igazi karácsonyi ízek!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...