Kashmirban jártunk!

A Gourmet Guides jóvoltából sikerült eljutnunk egy igazi autentikus indiai vacsorára, és megkóstolhattuk a legészakibb tartomány, Kashmir ételkülönlegességeit. Gyertek velünk ti is Indiába!

A Gourmet Guides tematikus vacsoraestjei közül most Indián volt a sor – a kontinensnyi ország megannyi konyhája közül egy kashmir asztalt ülhettünk körül, igazán autentikus helyen, a Kashmir Indiai Étteremben. Az ötfelvonásos vacsorában mindenből kaptunk egy falatnyi kóstolót, hogy igazán körbejárhassuk az indiai konyhának ezt a területét. A rengeteg fűszeres, testet-lelket gyönyörködtető finomság eredetéről és történetéről, valamint a kashmir konyháról az étterem tulajdonosa, az 1994 óta Magyarországon élő Khudir Kousai mesélt nekünk.

A welcome drinkként felszolgált rózsavizes rövidital után rögtön érkezett az előétel, a papadam, háromféle chutney-val. A papadam egy csicseriborsóból készült, csípős, ropogós lepény, mely kicsit emlékeztet a mexikói konyha tacójára. A chutney az indiai konyha egyik sajátossága, egyfajta lekvár, amelyet gyümölcsből, zöldségből vagy friss fűszerekből készítenek. A papadamhoz kaptunk egy klasszikus mangó, egy fűszeres-csípős savanyú és egy semlegesebb, joghurtos-korianderes változatot. Az én kedvencem a korianderes volt, hiszen a joghurt selymessége kiválóan tompította a papadam csípősségét. Egyébként ez az egyik oka, hogy India egyik legnépszerűbb itala a joghurtos alapú, gyümölcsös lassi – a csípős étel fogyasztása után az ízlelőbimbók nyugtatására a tejes italok sokkal alkalmasabbak, mint a víz.

Másodikként egy meleg előétel-ízelítő érkezett: a tányérunkon többek között paneer és samosa is helyet kapott. A paneer az indiaiak híres, érlelés nélküli tejsajtja, amelyet nemcsak magában fogyasztanak, hanem számos vegetáriánus currynek is az alapja – hús helyett. Az indiai konyha a vegetáriánusok egyik kedvenc konyhája – nem mintha az indiaiak kiemelkedően vegetáriánusok lennének, de a rengeteg zöldség változatos elkészítési módja miatt olyan sok finomságot készítenek hús nélkül, hogy ha egy vega minden nap más fogással lakna jól, egy év alatt nem kerülne kétszer ugyanaz a tányérjára! A samosa tulajdonképpen nem más, mint egy zöldségekkel töltött, bő olajban vagy pálmazsírban sült meleg előétel, amelyhez remekül passzol a raita, az indiaiak joghurtos „salátája". Személyes kedvencem mégis a hagymás sült falatka, az onjon bajia volt.

A főfogást tandoori ételekel kezdtük. A tandoori tulajdonképpen azt jelenti, hogy grillezett. A tandoori kemence egy olyan agyagkemence, amelyet kb. 300 Celsius-fokig lehet felfűteni – így a benne elkészített ételeket elég pár percre betenni, annyi idő alatt a külsejük éppen átsül, belül viszont omlósak és puhák maradnak. A kemencében készíthető hús, zöldség és természetesen a naan, India kedvenc lepénykenyere is, amelyet nemcsak köretként, hanem evőeszközként is használnak. A házi készítésű naan pontosan azért nem lesz soha olyan, mint az étteremben felszolgáltak, mert a hólyagos, belül foszlós, kívül ropogós állaghoz szükség van a rövid ideig tartó, nagyon magas fokon történő sütésre. Ahhoz azonban, hogy a húsok igazán omlósan kerüljenek elő a pár perces sütés után, szükség van arra, hogy előtte hosszasan pácolják őket valamilyen fűszeres pácban – legtöbbször joghurt alapúban.

Utána következtek a curryk. Az indiai konyha rajongóit véleményem szerint két dolog oszthatja meg – hogy a tandoori ételeket vagy a curryket részesítik-e előnyben. Én magam a curryrajongók táborába tartozom – így számomra itt jött el az igazi kánaán. A curry az indiai konyhában messze nemcsak a nálunk curryként ismert sárga port jelenti – rengeteg fűszerkeveréket hívnak még currynek, de a curry alapvetően a húsos, zöldséges, sajtos, szószos ételeket jelenti. Ezerféleképpen variálható, olyanfajta nemzeti étel, mint nálunk a pörkölt. Mi most kóstolhattunk kókuszos csirkét, vagyis madrast, vegetáriánusat, marhahúsos-paradicsomosat és kesudiósat – vagyis kormát. Hozzá lencséből készült dahlt kaptunk – ez az étel hasonlít ugyan a mi lencsefőzelékünkre, mégis más, mivel nincs benne rántás, és természetesen máshogy van fűszerezve. A curryk mellé köretként a Himalája lábánál termő bashmati rizs dukál. Ha igazán autentikusak lettünk volna, mertünk volna kézzel enni, ahogy azt Kousai javasolta, de talán majd legközelebb! Aki mégis veszi a bátorságot, hogy indiai étteremben kézzel egyen, mindenképpen a jobb kezével tegye, különben borzasztó nagy modortalanságot követ el!

Az indiai édességek sokban különböznek a mi megszokott édességeinktől. Nagyon szeretik a sűrű, tömény desszerteket, de az édes, élesztős tészták és a sokrétegű habos sütemények egyáltalán nem jellemzik a konyhájukat. Desszertízelítőnk a gulab jamun, egy tejporos-szirupos labdácskából, egy pisztáciás narancszseléből és egyharmadig, édes-grízes finomságból állt.

Nagyon jól éreztük magunkat. A jó pár órán át tartó vacsora az összes ízlelőbimbónkat megmozgatta, a falatozásnak, és az elhúzódó étkezésnek köszönhetően egyáltalán nem éreztük úgy, hogy ha ennek vége, biztosan kidurranunk. Mindenkinek szeretettel ajánljuk a Kashmir Indiai Éttermet, aki különleges ízélményekre vágyik!

Ha szeretnél részt venni a Gourmet Guides későbbi vacsoráin, itt nézelődj! >>

Ha te is kipróbálnád a kashmir konyhát, itt megteheted! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...