Karácsonyi szívroham

Tapasztalatok szerint a karácsonyi ünnepek után harmadával nő meg a szívinfarktussal kórházba kerülők száma. Mire érdemes figyelni?

A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára a karácsonyi ünnepek nem csak ajándékot hozhatnak. Tapasztalatok szerint a karácsonyi ünnepfolyam után harmadával nő meg a szívinfarktussal kórházba kerülők száma.

Senki sem tervezi, hogy a karácsonyt az intenzív osztályon tölti, de sokan nem tudják, hogyan készüljenek fel erre az időszakra.

Hogyan kerüljük el, hogy túlzottan megterheljük a szívünket?

1. A téli, hideg időjárás már magában nem kedvez a szívbetegeknek, a vérerek hajlamosak jobban összehúzódni, ezzel elősegítve a vérnyomás emelkedését. Legyünk óvatosak a szabadban végzett tevékenységekkel, ne végezzünk erőteljes fizikai munkát - bár idén úgy tűnik, a hólapátolás megerőltető feladata nem fenyeget minket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tenne jót mindennap egy 20-30 perces séta a friss levegőn!

2. A karácsony jellemzően még mindig a nagy evések ideje. A szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztott étel emésztéséhez több vér szükséges - leegyszerűsítve: kevesebb energia jut a szívmunkára.

Pikáns halleves

Régóta készültem egy ilyen pikáns halleves készítésére, csak kicsit idegenkedtem a színétől. Megszoktuk, ha nálunk a halból leves készül, annak bizony piros a színe és hallének ...

3. De nem csak a mennyiségre kell figyelnünk, a hagyományos karácsonyi ételek általában zsírosak, fűszeresek - elég ha csak a karácsonyi vásáros sült kolbászra, a rokonok által küldött disznótorosra vagy a töltött káposztára gondolunk. Mindezeket még akár meg is fejeljük egy jó kis szalonnás tojásrántottával reggelire - hiszen ünnep van, kényeztetés, ilyenkor mindent lehet. Ha azok közé tartozunk, akik nehezen szánják rá magukat a nagyi kedvenc receptjének kissé egészségesebbre szabására, akkor inkább újítsunk a menün, bátran építsünk magunknak új hagyományokat.

4. A magyarok rostfogyasztása általában sem éri el az ajánlott mennyiséget, de ebben az időszakban még kevésbé figyelünk erre. A sok húsétel mellé jön a krumpli meg a rizs, zöldség meg alig, maximum egy kis majonézes saláta. Pedig olyan csodálatos az élet a „szottyadtra" főzött vegyes zöldségeken túl, keressünk új alapanyagokat, zöldköret- és salátarecepteket.

Olvastad már?

Gyümölcsökkel szívünk egészségéért

5. A hagyományos magyaros karácsonyi ételekre a magas telített zsírtartalom mellett a magas sótartalom is jellemző, ez hozzájárul a magas vérnyomáshoz, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik vezető rizikófaktora. Első lépésként használjunk kevesebb sót az ételkészítésnél, és az asztalnál már ne sózzuk az ételeinket. Vigyáznunk kell a rejtett sóval is: kenyerek, készételek, füstölt áruk nagyban hozzájárulnak a naponta javasolt sóbevitel túllépéséhez.

6. A mértéktelen alkoholfogyasztás szintén kedvezőtlen hatással van a szívünkre, okozhat magas vérnyomást, és gyengítheti a szív izmait, melynek következtében a szívünk nem tud elegendő vért pumpálni a testünk többi részébe.

7. A vendégvárás, vendégfogadás, ajándékbeszerzés időszaka keveseknek telik igazi pihenésként. Nagyon sokan erős stresszhelyzetként élik meg ezeket a napokat, ami szintén hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez, és így a szív erőteljesebb igénybevételéhez.

A szívinfarktus korai tünetei összetéveszthetők a túlevés miatti hányingerrel, esetleg a reflux tüneteivel is. Sokan inkább megvárják az ünnepek végét – hátha jobban lesznek – , de érdemes tudni, hogy minél hamarabb jutunk orvosi ellátáshoz, annál jobbak az esélyeink, hogy elkerüljük a szívrohamot, és az esetleges szívkárosodás mértékét csökkentsük.

Figyeljünk oda magunkra, és szeretteinkre az ünnepek alatt e tekintetben is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...